Boda Marković: Žuta priča

Slobodan Boda Marković

Slobodan Boda Marković

“Žuta priča” objavljena je u prvom i jedinom broju časopisa Mediala, koji je izašao 18. jula 1959. godine. Slobodan  Boda Marković (1935-2006), reditelj, dramaturg, pesnik i novinar, studirao je svetsku književnosti i pozorišnu režiju. Režirao je u Ateljeu 212, zatim je karijeru nastavio u Radio Beogradu, gde je bio urednik dramskog programa. Režirao je više od 80 pozorišnih predstava, preko 600 radio drama i veliki broj televizijskih emisija. Dela iz serijala Radionica zvuka nagrađivana su na najpoznatijim svetskim festivalima radiofonije.

 Zbirka “Žute priče” objavljena je 1966. i 1985. godine.

Žuta priča

Živeli muž i žena u braku 30 godina. Padne mužu na pamet i razvedu se. To vidi najstariji sin i učini, kao i srednji.

Najmlađi učinio bi isto ali je još služio vojsku i nije bio oženjen. Pođe najstariji da pita oca zašto se razveo. U tom banu srednji: oče, moj stariji brat je pametan, razveo se.

Najmađi dođe iz vojske – bio je konjanik.

Boda Marković, Žute priče, dizajn Miro Glavurtić,1985.

Boda Marković, Žute priče. – crtež na naslovnoj strani Branislav Bane Marković.

Svi ga radosno dočekaju, najmlađi kaže: mama, prvo je strašno dosadno a posle se navikne. Ne treba pamtiti i sve je dobro kad se ne misli. Zakolju vola i pojedu sa guskom na podvarku i najmlađi se oženi. Najstariji poludi zato što je jeo mnogo mesa. U ludnicu ode i žena – da mu se nađe pri ruci. Srednjeg spopade bolest. Vidi otac nema leka tuzi i bolu,, oprosti se sa najmlađim, predade kuću na čuvanje, sa pola puta se vrati i blagoslovi najmlađeg, i obor pogleda, usput.

Najstariji ispriča. živeli muž i žena u braku tri godine, nije bilo skupo, zima, kamen da pukne, u našoj sobi nije imalo šta pući; i razveli se, ostalo je dete. Dete će umreti uskoro.

Sneveseo zakuca srednjem na vrata. Ovaj ne prepoznavši oca izbaci ga napolje kao lopova. Ocu bi krivo i prokune ga: oženio se majkom.

Čuvši to, majka zatrudni.

Najmlađi brat koji je bio najgluplji i najsrećniji udomi oca, uhrani i ubije.

Majka rodi sina.

I osta bez sinova.

Sinovi podele imanje. Ostane majka i nikako da domognu rešenju kako nju da razdele. Tu nastane svađa. Braća se potuku i poubijaju.

Neprohodali sin dohvati pušku i reče: majko, zar si mogla dopustiti da ovakve zločine gledam, šta ću tek raditi kad odrastem. I za kaznu je ubije, a  pošto nije mogao da dotetura do vrata, umre od gladi.

Slobodan Boda Marković

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

4 Responses to Boda Marković: Žuta priča

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.