Dve izložbe na Kalemegdanu posvećene hrišćanstvu

Kalemedgan, izložbe o hrišćanstvu

Savsko šetalište na kalemegdanu, izložbe posvećene hrišćanstvu

 Ako od decembra 2013. niste posetili Savsko šetalište na Kalemegdanu, učinite to ovih dana. Na tom prostoru, već uveliko poznatom po odličnim izložbama na otvorenom, imaćete priliku da pogledate dve izložbe posvećene hrišćanstvu. Obe izložbe realizovane su u okviru proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

stari rukopis Narodna biblioteka

Iz zbirke rukopisnih knjiga Narodne biblioteke Srbije

Ako krenete od Pariske ulice, Malim stepeništem, dočekaće vas izložba „Iz zbirke rukopisnih knjiga Narodne biblioteke Srbije”. Ova izložba na 36 printova velikog formata prikazuje retke rukopisne knjige koje se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije, između ostalih Beogradski parimejnik iz prve četvrtine 13. veka, Beogradsku krmčiju (Nomokanon Svetog Save) iz 15. veka, Bratkov minej iz 13. i 14. veka, Besede Teodora Studita iz 13. veka, Zbornik srpskih žitija “taha Marka” iz 1370/75. godine i druge retke rukopise i prepise, mecoslove i kanone, jevanđelja i tipike. Autor izložbe je prof. dr Tatjana Subotin-Golubović, a realizovana je u saradnji Beogradske tvrđave i Narodne biblioteke Srbije.

Kalemegdan izlozba hriscanstvo

Hrišćanstvo u Beogradu

Šetnja savskom stranom Kalemegdana, vodiće vas dalje do druge izložbe koja govori o hrišćanstvu na tlu Srbije i Beograda „Hrišćanstvo u Beogradu, baština i predanje”, koja pokazuje da je istoriji Beograda hrišćanstvo dalo duboko i trajno obeležje. Na 15 izložbenih panoa i kroz 45 printova, prikazan je istorijat hrišćanstva na prostoru Beograda, od prvih predstava hrišćanstva, preko srednjovekovne istorije sve do današnjih dana. Kroz četiri segmenta (Tragovi prvih hrišćana, Hrišćanska pobožnost, Srednjovekovni Beograd- Bogorodičin grad, Beogradski hrišćani u vreme turske vladavine) izložba osvetljava ranohrišćansku, vizantijsku i srednjovekovnu prošlost, kao i uticaj na kasnije kulturno nasleđe. Ovu izložbu realizovali su zajedno Beogradska tvrđava, Muzej SPC, Muzej grada Beograda i Narodni muzej.

S.S.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.