Godišnje nagrade NK ICOM-a : Nagrade za muzeje ambasadore

Dodela godišnjih priznanja NK ICOM-a , Foto: VR Photo Team

Dodela godišnjih priznanja NK ICOM-a , Foto: VR Photo Team

Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) Srbije, dodelio je juče na svečanoj skupštini u Kući kralja Petra I u Beogradu tradicionalne godišnje nagrade za najbolje rezultate u okviru međunarodne muzejske saradnje za 2017. godinu.

NK ICOM Srbija, koji je naslednik NK ICOM-a Jugoslavije, jednog od osnivača najveće međunarodne muzejske asocijacije na svetu, dodelio je nagrade za ustanovu 2017. godine Muzeju naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, za projekat godine Galeriji matice srpske i za publikaciju godine Muzeju grada Beograda.

Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine je nagrađen za izuzetnu međunarodnu aktivnost u protekloj godini, koja uključuje izložbe u Pragu („Iz dva ugla“, Muzeju Karlovog mosta) i Parizu („Turbulences dans les Balkalns – Balkanske turbulencije“, Halle Saint Pierre), organizaciju preko 20 umetničkih programa u zemlji i inostranstvu, akviziciju 116 dela umetnika iz čak 10 zemalja sveta i vanrednu izdavačku delatnost, koja obuhvata čitavu lepezu izdanja na više svetskih jezika. Poseban akcenat u gotovo nestvarnoj međunarodnoj aktivnosti Muzeja naivne i marginalne umetnosti, predvođenog direktorkom Ninom Krstić, predstavlja saradnja sa kolegama iz Indije u okviru projekta Rok Garden Čandigar, koji nije samo predstavio indijsko stvaralaštvo srpskoj publici, već je obezbedio da se u kolekciji jednog domaćeg muzeja nađu neka od najreprezentativnijih dela sa drugog kontinenta.

„Oni su me fascinirali svojom energijom, velikim entuzijazmom da se naše dve kulture bolje upoznaju, i ja nemam dovoljno reči da iskažem svoju radost zbog činjenice da smo ovaj projekat realizovali zajedničkim snagama“, rekla je njena ekselencija, gospođa Narinder Čauhan, ambasador Indije u Srbiji.

Nagrađene institucije i pojedincki, NK ICOM Srbije, 2018. foto VR Photo Team

Nagrađene institucije i pojedincki, NK ICOM Srbije, 2018. foto VR Photo Team

Nagradu za projekat 2017. dobila je Galerija Matice srpske iz Novog Sada za projekat „Obeležavanje jubileja 170 godina Matice srpske“, koji predstavlja kompleksan zbir aktivnosti velike dinamike i izuzetne sadržajnosti. Pored čitavog niza izložbi, tematskih programa, publikacija, medijskih aktivnosti, međunarodnih projekata i seminara, vizionarski tim Galerije Matice srpske je uspeo da dovrši i renoviranje zgrade galerije, te na svečanom otvaranju najširoj publici pokaže i obnovljen objekat, ali i novi izlagački koncept. Galerija Matice srpske je već neko vreme lider kada je reč o inovativnim pristupima muzeologiji, a u ovu godinu je ušla i sa čak 83 nova dela, poklonom kompanije Tarkett, te novom stalnom postavkom 20. veka „Modernizmi: kontinuiteti i sučeljavanja“, autorke prof. dr Lidije Merenik, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

„Mi nismo grupa pojedinaca, mi smo tim sa zajedničkom vizijom i to je tajna našeg uspeha,“ rekla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, primajući nagradu u ime ovog neumornog kolektiva.

Nagrada za publikaciju godine pripala je Muzeju grada Beograda, odnosno naučnoj monografiji „Identiteti i mediji – umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba“, koju urednički potpisuju msr Danijela Vanušić i dr Igor Borozan, a koja sadrži 18 naučnih radova međunarodnog autorskog tima. U želji da osvetle evropsku dimenziju umetničkog i kulturnog angažmana Anastasa Jovanovića, urednici ovog reprezentativnog izdanja su okupili multidisciplinarni tim stručnjaka i omogućili nove uvide u aktivnosti ne samo jedne značajne, kreativne ličnosti već i jedne epohe u kojoj je ona delala.

Komitet istovremeno izražava i radost zbog rekordnog broja kandidata za nagrade ove godine, ali i žaljenje zbog činjenice da nije dodeljena nagrada za muzejskog profesionalca 2017. Naime, ključni kriterijum za dodelu nagrade je značajan doprinos u međunarodnoj saradnji i promociji kulturnog nasleđa Srbije u inostranstvu, a kandidati u konkurenciji za muzejskog profesionalca i pored nesporno kvalitetnog angažmana nisu ispunili baš taj uslov – međunarodne aktivnosti.

Komitet je, a prema odluci Komisije za nagrade ICOM Srbija, u sastavu dr Jelena Banjac (predsednik), dr Bojana Bogdanović i Daniela Milinković, dodelio zahvalnice pojedincima i ustanovama koje aktivno rade na afirmaciji muzejske delatnosti. Ove godine su to: Suzana Spasić i Avant Art magazin, Sofija Ljukovčan, urednik i autor u umetničkom programu RTV Vojvodine, Mladena Zeljković, donatorka i dobrotvorka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Nada Zorić, Sandra Vuksan, Sonja Mitrović, Jelena Jokić – urednice emisije Radio televizije Vojvodine Art-erija, Vesna Masalović i Udruženje novinara Srbije.

Muzej za 10

Nagrada Muzej za 10 za 2017. godinu, NK ICOM Srbije 2018. Foto VR Photo Team

Kako NK ICOM Srbija od osnivanja manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ 2015.  pruža punu podršku ovom najvećem muzejskom projektu u zemlji, danas su u prekrasnom ambijentu  Kuće kralja Petra I na Senjaku, dodeljena i priznanja „Muzeji za 10“ za proteklu godinu. Tako je Slavko Spasić, predsednik NK ICOM Srbija, ovo prestižno priznanje uručio kolegama iz Zavičajnog muzeja u Paraćinu, Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Kraljevo, Narodnog muzeja Pančevo, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ iz Raške.

Tamara Ognjević

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.