Hju Džekmen prvi put u borbi za Oskara

Hju Džekmen

Hju Džekmen (hugh Jackman), photo Eva Rinaldi

 

U očekivanju 85. Oskara, planetarna napetost raste, kao i spekulacije oko dobitnika nezvanično najprestižnije filmske nagrade, a zvanično najglamuroznijeg svetskog događaja. 

Ako se po jutru dan poznaje, onda se po Zlatnom globusu dobitnik Oskara prepoznaje, a u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnih imena na pretek. Na veliko zadovoljstvo filmskih fanova nominovani za najbolje glavne junake našli su se: Danijel Dej Luis, Denzel Vašington, Hju Džekmen, Bredli Kuper, Žoakin Finiks. Zlatnog globusa dobili su Denijel Dej Luis za dramu Linkon i Hju Džekmen za mjuzikl Jadnici. Borba će se po svemu sudeći voditi između više puta nagrađivanog Dej Luisa (dobio je Oskara 1990. godine za film Moje levo stopalo, kao i za film Pola Tomasa Andersona za film Biće krvi), i australijskog glumca Hjua Džekmena, koga je većina uglavnom doživljavala kao junaka bombastičnih filmova koji su napravljeni da napune blagajne velikih studija, kao što su Van Helsing, Iks-men, Iks men počeci: Volverin, i Prestiž

Hju Džekmen, photo by flickr

Hju Džekmen, photo by Spacey, Flickr

Hjuu Džekmenu niko ne umanjuje glumački talenat, ali i nespornu dopadljivost, posebno kod ženskog dela publike, a to je verovatno bilo presudno da dobije Zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Upravo u susret grandioznoj dodeli Oskara, i zahvaljujući svom dosadašnjem najboljem filmskom ostvarenju – filmu Jadnici, u kom tumači glavnu ulogu Žana Valžana, dobio je šansu da svoju planetarnu popularnost začini ne samo dobijenim Zlatinim globusom nego i Oskarom. Dobra energija koja je vladala u filmskog ekipi u toku snimanja Jadnika odrazila se i u nominacijama, te je ovaj filmski hit nominovan i za najbolju sporednu žensku ulogu, koju nosi En Hatavej, kao i za najbolji film, a ukoliko reditelju Tomu Huperu pođe za rukom da ponovo osvoji Oskara u ovoj kategoriji, bio bi to njegov treći mjuzikl koji je poneo to laskavo priznanje, posle Olivera i Čikaga.

Konkurencija Jadnicima  ove godine biće i drama Stivena Spilberga Linkoln, koja je osvojila dvanaest nominacija za Oskara, kao i film Anga Lija Pijev život, koji nosi jedanaest nominacija. U konkurenciji se nalaze i Ljubav, Argo, Zveri južnih divljina, Đangova osveta, “Pijev život”, Silver Linings Playbook i 30 minuta posle ponoći. Od mjuzikla do ratnih drama, komedija kao i fantastike, ovogodišnji Oskar biće vrlo zanimljiv i specifičan.

Ako se  karijera Hjua Džekmena pažljivije pogleda, ne čudi da je baš on dobio ulogu u filmskom mjuziklu Jadnici, budući da je stekao prilično iskustva što u Melburnu, gde je glumio 1998. godine, u Midsuma festival kabareu, a što na Brodveju 2002. u mjuziklu Ringišpil, u ulozi Bilija Balboa. Dobio je nagradu TDF i Asterove fondacije, kao i nagradu Toni za brodvejsku ulogu u komadu  Dečak iz Oza, koja je ostavila značajan trag u njegovoj karijeri.

Hju Džekmen, uvek nasmejan

Hju Džekmen, uvek nasmejan

Na dodeli Oskara, 24. februara, biće glamurozno, napeto i nezaboravno za sve njegove učesnike. Ako se vodimo činjenicom da se glumci dele na one koji su dobili Oskara i one koji ga priželjkuju, i da se na filmskom Olimpu nalaze samo oni kojima je to pošlo za rukom, Hjuu Džekmenu fali još samo ovaj stepenik da se popne do samog vrha odabranih. Ostaje nam samo da sačekamo dodelu Oskara i vidimo da li će žiri biti naklonjeniji višestruko nagrađivanom Dej Luisu, ili će napraviti iznenađenje odabirom nekog od gore pomenutih imena. Za sve ljubitelje Džekmenovog lika i dela, čak, i ako ne dobije Oskara, ostaje uteha da je ovom nominacijom i dobijanjem Zlatnog globusa, izbegao kletvu lepih holivudskih lica – da njihovu glumu niko ne uzima za ozbiljno.

Aleksandra Plavšić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

7 Responses to Hju Džekmen prvi put u borbi za Oskara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.