Književno veče Čarlsa Simića

Čarls Simić, via Arhipelag

Čarls Simić, via Arhipelag

Književno veče Čarlsa Simića održaće se sutra, u četvrtak, 31. avgusta 2017. s početkom u 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi poezije Čarlsa Simića od njegovih ranih do najnovijih pesama (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama izabranih i novih pesama Iščekujući presudu u izdanju Arhipelaga i u knjizi Ludak u izdanju Povelje), kao i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava).

O poeziji Čarlsa Simića govoriće Gojko Božović, dok će razgovor sa Simićem govoriti Vesna Roganović.

Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije.

Tokom boravka u Beogradu Simić je, kao gost svog srpskog izdavača Arhipelaga, imao više susreta sa srpskim piscima i posetio je Srpski PEN centar.

Čarls Simić dolazi u Beograd neposredno pošto mu je u Ohridu uručen Zlatni venac Struških večeri poezije, jedna od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju. Simić je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus.

ČArls Simić, Gledaj dugo i netremice, Arhipelag

Čarls Simić, Gledaj dugo i netremice, Arhipelag

Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike. Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji, Nagrada „Zbignjev Herbert“.

U izdanju Arhipelaga poslednjih godina objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava, kao i knjiga izabranih i novih pesama Iščekujući presudu. Arhipelag priprema i novu knjigu Čarlsa Simića na srpskom jeziku.

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.