Lepotica sa ostrva Milos

Miloska Venera, 100. go p. n. e, Luvr, Pariz

Miloska Venera, 100. go p. n. e, Luvr, Pariz

Jedan od najčuvenijih primera antičke grčke skulpture, Miloska Venera, prepoznatljiva i po svojim nedostajućim rukama, danas se čuva u Luvru. Uglavnom se smatra da predstavlja Afroditu, boginju ljubavi i lepote (koju su Rimljani nazivali Venera), mada je Salomon Renak tvrdio da je u pitanju Amfitrita, boginja mora koja u levoj ruci drži trozubac.

Ovo remek-delo grčke antičke umetnosti pronašli su 1820. godine, na ostrvu Milosu (Kikladi), meštanin  Jorgos Kentrotas i francuski oficir Olivije Vutije, čiji je brod bio ukotvljen u blizini. Skulptura je bila ukopana u nišu jednog zida – ostatka starog grada Milosa. Sastojala se iz dva glavna dela – torzoa i nogu koje su pokrivene draperijom.

Francuzi su otkupili ovo delo za relativno malu sumu. Kada je stigla u Francusku, poklonjena je Luju XVIII, a on je kasnije ustupio muzeju Luvr koji je i danas čuva.

Smatra se da je Miloska Venera nastala oko 100. godine pre nove ere, kao delo manje poznatog vajara Aleksandrosa iz Antiohije. Isklesana je u mermeru i visoka je 203 cm. Originalno postolje na kome je ostalo uklesano i ime autora, pronađeno je a zatim ponovo „izgubljeno“. Uz to pronađeni su i delovi leve ruke koja drži jabuku, ali nije utvrđeno da li su i oni pripadali ovoj statui, a zatim su takođe izgubljeni. Dok je Venera bila u posedu kralja Luja, mnogi su pookušali da osmisle nove ruke ovoj figuri. Predlagane su ruke koje drže jabuke, lame, ogledala, kao i ruke koje ne drže ništa. Uprkos svim ovim pokušajima i idejama, na kraju je odlučeno da se ne dodaje ništa i da skulptura ostane u obliku u kome je i pronađena. A upravo te nedostajuće ruke ostavljaju prostora mašti i nauci podjednako, te je Miloska Venera tokom vremena postala i jedno od najpoznatijih vajarskih dela na svetu.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.