Miloš Žutić – gospodin glume

tartif ili licemer, pozoriste na terazijama

Miloš Žutić u predstav Tartif ili Licemer, Pozorište na Terazijama, 1990, autor fotografije nepoznat, arhiva MU, Beograd

Miloš Žutić – Gospodin glume, izložba u organizaciji Muzeja pozorišne umetnostu u Beogradu otvorena je povodom 20. godina od odlaska jednog od naših najznačajnijih dramskih umetnika, Miloša Žutića, maga glume i nezaboravnog gospodina baršunastog glasa.

Miloš Žutić počeo je glumom da se amaterski bavi 1958. godine u Pozorištu Dadov. Njegov talenat, virtuozna kultura govora i obrazovanje dolazili su do izražaja u više od sto dramskih uloga klasičnog i savremenog, svetskog i domaćeg repertoara.

U 26. godini postao je najmlađi Hamlet u istoriji srpskog teatra. U narednim decenijama igrao je u delima  Šekspira, Dostojevskog, Sofokla, Čehova, Korneja, Molijera, Sterije, Popovića, Selenića, Pekića i rugih.

Od 1967. do 1985. godine bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu, a zatim prelazi u Jugoslovensko dramsko pozorište. Iako prevashodno pozorišni glumac, ostvario je i brojne televizijske, filmske i radijske uloge. Snimio je 25 filmova, oko 80 TV drama i serija a na radiju je godinama igrao najsloženije uloge i govorio poeziju.

Autor izložbe i kataloga je Mirjana Odavić, muzejski savetnik.

hamlet, 1965, np u Nisu, foto Moravac

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.