MONA 25 godina stvaranja carstva

Mona 25 godina

Kompanija MONA obeležava 25 godina rada

U Galeriji Progres u Beogradu je, povodom jubileja 25 godina postojanja, otvorena izložba „MONA, 25 godina stvaranja carstva“, koja prikazuje rast i razvoj najpoznatijeg modnog brenda Srbije.

Mona, Olja Ivanjicki, Tesla

Modna kuća MONA, Kolekcija Tesla, autor Olja Ivanjicki, 2005.

Da je MONA kompanija koja spada u sam vrh srpskog preduzetništva govori i svečano otvaranje koje je privuklo ogroman broj zvanica, ljubitelja mode i umetnosti, javnih ličnosti i brojnih predstavnika sedme sile. Vesela postavka izložbe, razigrana brojnim kostimima i unikatnim odevnim modelima i tašnama po kojima je MONA postala jedinstven i prepoznatljiv brend, obiman prateći materijal i istorijat ove kuće, svakako ne govore samo o stvaranju jedne kompanije, već oslikavaju i prikazuju nam razvoj srpske mode i njeno pozicioniranje na modnoj mapi sveta.

Na izložbi su prikazani i sami počeci modne kuće MONA, prve kožne tašne, od kojih se krenulo u proizvodnju, u jednoj maloj radionici sa devet zaposlenih, od koje je tokom godina, Mona prerasla u lidera u modnoj industriji, radeći po svetskim standardima i uz primenu najsavemenijih tehnologija i angažovanjem stručnog kadra na svim pozicijama. Izložba, zatim, predstavlja redom sve dizajnere koji su radili za Monu, a među kojima su Marija Drobnjak, Slavica Kezunović, Ana Leković, Zvonko Marković, Dijana Macura, Jelena Danilović, Slavica Petrović, Tanja Jovičić, Mina Marković, Mina Crnčević, Kristina Gajić.

Modna kuća MONA, Kolekcija CARSTVO, autor Olja Ivanjicki

Modna kuća MONA, Kolekcija CARSTVO, autor Olja Ivanjicki

Među saradnike MONE upisao se i legendarni kreator Aleksandar Joksimović i najpoznatija slikarka sa jugoslovenskog prostora, Olja Ivanjicki. Ono što izdvaja Monu kao autentičnu kuću je da je modu tretirala kao deo kulture i elemente nacionalne kulturne baštine inkorporirala u savremeni kostim. Tako su nastale tematske kolekcije inspirisane Lepenskim virom, Vinčanskom kulturom, Prvim i Drugim srpskim ustankom, Srbijom među šljivama, Teslom, Njegošem, srpskim carstvom i Kosovskom bitkom.

Izložba u Galeriji Progres osmišljena je tako da prikaže rast i razvoj MONE ali i putanje kojima su modne kolekcije šetale svetom, kojima su nekad rušile sankcije, barijere i teškoće, predstavljajući misionare kulture i umetnosti Srbije u svetu. Pod parolom da će lepota spasiti svet, Modna kuća MONA je tokom godina bila značajan donator, mecena i društveno-odgovorno preduzeće, koje pomaže opremanje predstava u Narodnom pozorištu i u drugim pozorištima širom Srbije, pomaže objavljivanje knjiga i edicija, organizuje izložbe i donator je i suorganizator „Vidovdanskih svečanosti“ u selu Ropotovo u Kosovskom pomoravlju, gde pomaže i stipendira siromašnu decu ili decu bez roditelja.

Mona, Olja Ivanjicki, Njegoš

Modna kuća MONA, Kolekcija NJEGOŠ, autor Olja Ivanjicki, 2007.

Ne čudi da je Mona nosilac brojnih priznanja za zadužbinarstvo, doprinos kulturi, za humanitarne manifestacije, da je nosilac zvanja „Najbolje iz Srbije“, „Moj izbor“ i „Vitez srpske privrede“, da su Nada i Đorđe Momirović proglašavani poslovnim ljudima godine i da je Mona najbolja društveno-odgovorna firma u 2014. godini.

Ne čudi ništa osim ta energija koja se oseti kada se sagleda ovih 25 godina. Mona nije samo omiljeni brend kome se veruje, to je spoj umetnosti, estetike, kulture, tradicije i svetskih modnih trendova. Mona je način da se svetska moda učini dostupnom, primamljivom i bliskom ljudima sa ovih prostora. Izložba Mona 25 godina posebna je priča o stvaranju jednog modnog carstva na koje svi možemo da budemo ponosni.

 Izložba će trajati do 19. oktobra, ulaz je slobodan i preporučujemo da je svakako posetite.

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.