Na kraju druge nacionalne muzejske manifestacije

Muzeji Srbije 10 dana Moj muzej moj gradNacionalna muzejska manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” za 2016. godinu počela je 12. maja nizom programa širom zemlje.

U manifestaciji je učestvovalo preko 130 lokacija, preko 80 muzeja u 55 mesta širom Srbije.

Da muzeji rade i da se mogu organizovati u zajedničku akiju pokazuje ova, druga po redu manifestacija koja je obuhvatila ne samo otvaranja izložbi i prikazianje stalnih postavki muzeja, već i brojne prateće programe u vidu radionica, predavanja, predstavljanja publikacija, koncerata, projekcija filmova, dečjih programa i širokog spektra drugih aktivnosti koje su direktno uključile i publiku u stvaranje muzejskih priča. Centralna tema ovogodišnje manifestacije “Moj muzej, moj grad” dala je dodatni zadatak institucijama da se lokalna zajednica što bolje poveže i uključi, te da pokaže ulogu muzeja u lokalnoj sredini.

Tokom manifestacije obeležena su dva značajna datuma – Međunarodni dan muzeja 18. maja, kada je u Beogradu prvi put dodeljena i nagrada za najbolje prošlogodišnje učesnike manifestacije pod nazivom “Muzej za 10″, i 12. Evropska noć muzeja 21. maja, koja je ujedno i najbogatiji dan u programima svih učesnika manifestacije.

Teško je izdvojiti iz svih programa najzanimljivije, jer su se od Aleksandrovca do Šida, od A do Š, organizatori zaista potrudili da ovogodišnja manifestacija nadmaši onu prvu od prošle godine i da na zanimljivi  jedinstven način prikaže kulturno blago, baštinu i savremeno stvaralaštvo. Programe i muzeje predstavljao je i zvanični sajt manifestacije a mora se primetiti da je uticaj društvenih mreža o “širenju dobrih vesti” zaista veliki. Pohvalno je to da su muzeji u Srbiji shvatili značaj interakcije sa publikom u direktnoj komunikaciji na društvenim mrežama, a time i prikazali odnos muzeja i zajednice.

Avant art magazin će u narednom periodu prikazati pojedinačno muzejske priče, zanimljivosti i originalne programe, kako bi priča o muzejima u Srbiji nastavila svoj život i po završetku manifestacije. A i kao poziv da do naredne godine programi postanu još bolji i bogatiji.

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.