“Ninova nagrada” za 2013. godinu Goranu Gociću za roman Tai

Tai, Goran Gocic

Goran Gocić: Tai, Geopoetika, Beograd, 2013.

Roman prvenac Gorana Gocića Tai dobitnik je jubilarne 60. Ninove nagrade za roman godine za 2013.

Najprestižnija nagrada za roman godine u Srbiji – Ninova nagrada – ove godine je dodeljena Goranu Gociću za roman Tai u izdanju “Geopoetike”. Žiri u sastavu: Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković (predsednik) od ogromne prošlogodišnje produkcije, odabrao je pet romana, koji su ušli u  najuži izbor za jubilarno 60. književno priznanje koje dodeljuje NIN.

 Ove godine pristiglo je ukupno 182 naslova objavljenih u 2013. godini. Čak petoro pisaca čiji su se romani takmičili i prošle godine bili su i ove godine u kompeticiji, a dvojica pisaca (Bojan Babić i Živojin Ivković) imali su po dva objavljena romana, koji su ispunjavali uslove takmičenja. U širem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu izdavačka kuća Laguna imala je najviše naslova, čak osam.

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su Goran Gocić, “Tai” (Geopoetika), Slobodan Vladušić, “Mi, izbrisani” (Laguna), Silvana Hadži-Đokić, “Zlatno doba” (Interpres i Tema), Sonja Atanasijević, “Vazdušni ljudi” (Prosveta) i Mileta Prodanović, “Arkadija” (Arhipelag).

Vladislav Bajac, vlasnik izdavačke kuće Geopoetika, o romanu Tai Gorana Gocića zapisao je sledeće:

“Knjiga koju određuje njen topos: Tajland. Ljubav i Tajland. Žena, putenost, demistifi kacija glavnog junaka. Analiza Dalekog istoka u odnosu na (Daleki) zapad.

Goran Gocic

Goran Gocić, izvor fotografije:RTS

Da nije roman, ovo bi bila „studija o izvodljivosti“ na temu kako bi jedan samosvestan muškarac mogao ili pre – želeo da (hrišcanski) zaštiti jednu ženu. Projekat koji je u datim uslovima osuđen na propast: ne zato što nije ostvariv već zato što nije potreban. Ta naizgled krhka žena samim svojim „pasivnim“ postojanjem, prisustvom, (budističkim) odbijanjem u prihvatanju, doprineće samourušavanju ovog s početka knjige prividno mačo muškarca, koji će se u zapanjujuce poštenoj samoanalizi pretvoriti u jedno ranjivo biće. Toliko ranjivo da ćenjemu biti neophodan Sveti Hristifor, zaštitnik putnika.

Struktura romana građena je i jednostavno i komplikovano. Rezultat je vrlo koristan po knjigu: težina preteže u razumljivost, kao što drugi lik knjige, junakova senka, nadopuna, kontrast ili čak alter ego, idealno nadopunjuje ovog gosta u drugoj kulturi. Tako i Beleške s kraja teksta nadograđuju beletristiku, to jest Lepu umetnost.

Tai je lekcija samoljubivom Zapadnjaku o tome kako da izleči svoj oholi ego podatnošcu Istočnjaka. No, nema tu pobednika. Možda samo poraženog. Ali i tada – „zalečenog“ Carstvom Praznine. A ona je ženskog roda.”

Roman Tai je nedavno osvojio i nagradu Miloš Crnjanski.

Goran Gocić (Užice, 1962) diplomirao je anglistiku (Filološki fakultet, Beograd) i magistrirao medije i komunikacije (Londonska škola ekonomije i političkih nauka). Napisao je poglavlja u petnaest knjiga o masovnoj kulturi – pored ostalih, u zbornicimaDegradirana moć: Mediji i kosovska kriza (2000) i Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine (2003), koji su objavljeni na po tri jezika. Gocić je radio kao novinar i urednik u tridesetak medijskih kuća (NINDnevni telegrafBorba,Politika, RTS, Bi-Bi-Si, Čenel 4, IndipendentSajt & Saund, itd.). Dobitnik je više nagrada za svoje eseje. Objavio je studije: Endi Vorhol i strategije popa (1997/2012) i Emir Kusturica: Kult margine (2001/2006). Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova Bloody Foreigners (2000) i Balkanski dnevnik: Bugarska (2010). Radovi su mu dosad prevedeni na deset jezika.

Tai je njegov prvi roman.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.