Olja Ivanjicki o Mediali

Olja Ivanjicki, Mediala, 1963, ulje, Narodni muzej Beograd

Olja Ivanjicki, Mediala, 1963, ulje, Narodni muzej Beograd

Članovi MEDIALE su se rasuli poput čestica neke male eksplozije i svako je otišao na apsolutno suprotnu stranu. (UNA, Sarajevo, ?)

Mediala je pokret koji se širi, koji se ne može zaustaviti, jedan pokret koji se nikada ne zaustavlja. Samo čovekov život se završava smrću. Pokret traje duže od čoveka, ima pokreta koji traju vekovima. Nema smrti. Postoji samo modifikacija. (OKO,Zagreb, 1969)

Mediala se pojavila u trenutku kada je slikarstvu pretila katastrofa, vladao je blef, na lak način a za velike pare, postizani su nelikovni ciljevi. Ne znam kakav je u tome bio uticaj kritike ali nikad svet nije bio tako ubeđen u ispravnost sopstvene gluposti. Mi, profesionalci, bar znamo kakvi se efekti mogu postići kada se prospe boja pa zaljulja levo, desno. Mene kao autora, nikada nije zanimalo ljuljanje boja. ČOVEK NIKAD SEBI NE BIRA MRAVA ZA PROTIVNIKA. Iz trenutnih, možda komercijalnih razloga, tražile su se promene: šta je umetnik, (zamislite!) od izložbe do izložbe novo stvorio! Kao da može da izađe iz sebe i kruga sopstvene stvarnosti. Pravo je pitanje, po mom mišljenju, šta čovek hoće. (POLITIKA, 5. april 1988)

Mediala je sada postala takav mit da je teško poverovati da je, u svoje vreme, bila krajnje marginalizovana pojava i da su njeni protagonisti kao besprizorni preventivno hapšeni kada je Hruščov dolazio u Beograd da potpiše beogradsku deklaraciju. (Intervju, decembar 1984)

Zajednička slika Mediale, 1969. godine

Zajednička slika Mediale, 1969. godine

Ima različitih gladi. Osnovna postavka MEDIALE bila je glad za saznanjem, da o svetu što više saznamo i napravimo globalni zaključak. Mi u Mediali hteli smo da sakupimo sva iskustva ovog sveta i da napravimo sintezu umetnosti kroz vreme. Sabiranje ka centru, a ne zastupanje ivičnih vrednosti… Posebno pitanje je bilo kako sa tim idejama postići uspeh, nametnuti se publici. Bile su potrebne neke dodatne aktivnosti, a ne samo slikanje. Tako smo počeli da pravimo hepeninge, da u|emo u oči i uši ljudima, da prodremo u njihovu svest i pamćenje. Bili smo do te mere drski da su nas ponegde i zabranjivali… Suština je bila provokacija…zato smo se trudili da šokiramo, čak i da izazovemo revolt, samo da bismo ih pomerili iz uobičajenog toka života sa ciljem da ih zainteresujemo za umetnost. (RTV Revija, Beograd, ?)

 Sada Mediala izgleda kao nešto što nije ni postojalo. U stvari, jedino što je vredelo bila je MEDIALA. Ideja je prevazišla svako vreme, jer je iskočila iz trajanja, kao neka konstanta, kao centar svemira, kao tačka oko koje se sve vrti. Bila je večno nepromenljivo jezgro koje u sebe uključuje sve promene. Duh Mediale živ je i danas, jer je to bilo dobro seme, a moć semena je zastrašujuća. (Dnevnik, Novi Sad, 9. mart 1997)

Olja Ivanjicki

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.