Predavanje Branka Milanovića o globalnoj nejednakosti

Branko Milanović

Branko Milanović

Po pozivu izdavača, Akademske knjige iz Novog Sada, poznati svetski ekonomista Branko Milanović održaće predavanje u Beogradu u Zadužbini Ilije M. Kolarca, 19. januara 2017. godine u 19.30 časova. Predavanje će se održati po temi iz knjige Globalna nejednakost koja je objavljena na engleskom i srpskom jeziku 2016. godine.

U knjizi Globalna nejednakost, koju su recenzirali dobitnici Nobelove nagrade Angus Diton i Džozef Stiglic, i  ekonomista Toma Piketi, Branko Milanović nastavlja višedecenijsko empirijsko istraživanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nejednakosti unutar i između zemalja, ali ispituje i efekte globalizacije na distribuciju dohotka u svetu. Milanović u svojoj monografiji otkriva ogroman jaz u raspodeli dohotka u današnjem svetu, postavlja pitanje: kako će se nivo nejednakosti između građana sveta menjati u nekoliko narednih decenija? Ako se dohodovna konvergencija Azije i Zapada nastavi, to će biti snažan faktor konvergencije individualnih dohodaka. Svet će se uskoro suočiti, smatra Branko Milanović, sa situacijom u kojoj će dalji uspon urbane Kine početi da doprinosi rastu umesto smanjivanju globalne nejednakosti.

Branko Milanović, Globalna nejednakost,

Branko Milanović, Globalna nejednakost, Akademska knjiga, Novi Sad, 2016.

Istražujući problem dohodovne nejednakosti iz globalne, ali i nacionalne perspektive, Milanović pokreće i s njim povezana politička pitanja. On smatra da se mnogi od globalnih problema politički manifestuju na nivou nacionalnih država. Ovaj metodološki pristup omogućava nam da razumemo niz političkih enigmi: zašto se u SAD dogodio Tramp, a u V. Britaniji bregzit? kako je moguće ublažiti snažne migratorne pritiske u Evropi i na američko-meksičkoj granici?, i druge političke „tajne“ modernog društva.

Zadužbina Ilije M Kolarca, Beograd, četvrtak 19. januar 2017, sa početkom u 19.30 časova.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.