PEĐA – Prva monografija o Predragu Peđi Milosavljeviću

Peđa Milosavljević, Dubrovnik

Peđa Milosavljević, Dubrovnik

Na srpsku likovnu scenu stupio je 1929. godine, u jeku raznih trendova, ali se nijednom nije priklonio. Stil koji je  nazvao „stil čoveka“, doneo mu je Gran pri za slikarstvo na Međunarodnoj izložbi u Parizu 1937. godine.

Zdravko Vučinić, PEĐA, monografija, Interpress, Beograd, 2015.

Zdravko Vučinić, PEĐA, monografija, Interpress, Beograd, 2015.

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu u oktobru 2015. godine, monografija PEĐA, autora Zdravka Vučinića i izdavačke kuće INTERPRESS  ponela je nagradu  stručnog žirija ULUPUDS-a. Kako navodi Mirko Mrkić Ostroški, direktor IK Interpress, ovo je prva monografija jedne tako posebne ličnosti srpske kulture kakav je bio Predrag Peđa Milosavljević. „PEĐA“ je doprinos istoriji umetnosti i prvi ovakav zapis o velikanu našeg slikarstva.

Predrag Peđa Milosavljević (1908-1987) čini jednu od najsloženijih pojava u novijoj srpskoj umetnosti. Ova izuzetna stvaralačka ličnost, profesor, slikar, pisac, diplomata, plenio je pažnju istoričara umetnosti, likovnih kritičara, ali i pisaca, pesnika i novinara, koji su o njemu izrekli najbolje ocene. Nametao se svojom ličnošću, retkim obrazovanjem koje je sticao po evropskim centrima u kojima je kao diplomatski službenik boravio i radio.

Rođen je 4. februara 1908. u Lužnicama kod Kragujevca u učiteljskoj porodici. Posle rata od 1919. do 1926. Peđa pohađa gimnaziju u Skoplju gde mu je otac sa službom. U Skoplju mu je profesor crtanja slikar Hristifor Crnilović, koji je kod mladog Predraga razvio ljubav prema  likovnoj umetnosti. U periodu od 1926. do 1929. godine Peđa Milosavljević sa porodicom živi u Beogradu gde završava gimnaziju i 1927. godine upisuje na Pravni fakultet u Beogradu.

Paralelno sa studijama prava, pohađa slikarsku školu Jovana Bijelića koji je bio porodični prijatelj. Tu se druži sa Đorđem Popovićem, Pavlom Vasićem i Danicom Antić, takođe polaznicima Bijelićeve slikarske škole.

Prvi put u Beogradu izlaže 1929. godine na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umetnika.

Kao diplomirani pravnik bio je više godina u diplomatskoj službi u Parizu, Madridu i Londonu. Članke o umetnosti objavljivao je u “Umetničkom pregledu”.

Predrag Peđa Milosavljević

Predrag Peđa Milosavljević

Pored knjige eseja „Između trube i tišine“, napisao je i nekoliko drama, među kojima je najpoznatija „Zopir“  iz 1966. godine, a jedna od Peđinih najpoznatijih knjiga je posvećena gradu koji je najviše voleo – „Beograd, grad na moru“, a koja je izašla 1980. godine

Kao slikar bio je član grupa “Dvanaestorica” i “Šestorica”, a redovni član SANU postao je 1976. godine.

Monografija PEĐA obuhvata sve periode života i stvaranja  Peđe Milosavljevića, od detinjstva i rane mladosti, slikarskih početaka i pojave na umetničkoj sceni, pa do zrelih godina, do eksperimentisanja u novim umetničkim izrazima. Iako delo velikog umetnika nije lako u potpunosti sagledati, niti osvetliti sve mene kroz koje je prošao i sve ono čega se kao kulturni radniki umetnik doticao, ova, prva monografija o ovom autoru, približava nam jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Kvalitetno odštampana, monografija donosi brojne reprodukcije dela i prikazuje autora i kao slikara, i kao vrsnog akvarelistu, crtača, ali i majstora kolaža u kojima se prožima čitava istorija umetnosti.  Knjiga sadrži oko 170 reprodukcija dela Peđe Milosavljevića, fotografije iz ličnog života slikara, a štampana je uporedo na srpskom i engleskom jeziku.

Peđa Milosavljević, PARIZ

Peđa Milosavljević, PARIZ

Po rečima autora, istoričara umetnosti Zdravka Vučinića, „ovo je samo pokušaj da se ličnost Peđe Milosavljevića prikaže, da se dotakne u svim aspektima i objasni u rasponu svekolikog delovanja.“

Autor monografije PEĐA, Zdravko Vučinić i izdavač Mirko Mrkić Ostroški

Autor monografije PEĐA, Zdravko Vučinić i izdavač Mirko Mrkić Ostroški

Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti, slikar i istaknuti likovni kritičar, na likovnoj sceni Beograda je prepoznatljiv kao dugogodišnji kustos i direktor najstarije gradske galerije – Prodajne galerije na Kosančićevom vencu.  Posle završene čuvene Umjetničke škole u Herceg Novom, istoriju umetnosti diplomirao kod profesora Lazara Trifunovića na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Organizovao je veliki broj samostalih i kolektivnih izložbi, bio u savetu mnogih galerija širom Srbije, i napisao veliki broj studija, likovnih prikaza, kataloga i novinskih feljtona iz likovne oblasti. Priredio je preko 20 monografskih izložbi o savremenim umetnicima, među kojima su Slava Bogojević, Milan Popović, Olja Ivanjicki, Milija Nešić,Bogdan Kršić, Peđa Milosavljević, Ratni slikari, Petar Lubarda, Nedeljko Gvozdenović i drugi.

Temeljan, iskreni istraživač poetike srpskog slikarstva, osvetlio je i neke manje poznate i aboravljene slikare i slikarske pravce, među kojima je i monografija o slikaru Borivoju K. Radenkoviću, prvom srpskom studentu umetnosti u Parizu, koga je šira javnost zaboravila, a svakako među brojnim knjigama i prilozima monografijama treba pomenuti „Fenomen slike Petra Lubarde“, „Ljuba Ivanović“,  „Ratni slikari“, „Umetnička škola Kirila Kutlika“, „Milan Popović, između metafizike i nadrealizma“…

Peđa Milosavljević, Ciklus ZOPIR

Peđa Milosavljević, Ciklus ZOPIR

PEĐA MILOSAVLJEVIĆ – O BEOGRADU, iz knjige „Beograd grad na moru“

„Jer ovaj prastari grad, jedan od najdrevnijih evropskih gradova, nema svedočanstva o ovoj neizmernoj prošlosti. Sve, skoro sve, sem kostiju i temelja i zgarišta, zbrisano je sa njegovog izlomljenog tela… Jer nad ovim gradom duva jedan nemilosrdan vetar. Vetar simboličan. Vetar koji je upisan u njegov beli amblem…

Na njegovim masivnim ramenima stoji netaknuta jedino njegova neuništiva kamena glava… Nemojte propustiti priliku da odahnete na ovom postolju! Jer samo na ovom mestu, zakopan u ruševinama, leži ključ za sve buduće kapije ovoga grada. Pa ako Beograd zaista volite osećanjima koja se samo ovde nasleđuju, a niste videli kako izgleda sada, usred zlatne jeseni, na mestu na kome se grad začeo, znajte da propuštate trenutke kada se ova stara ljubav budi i uzvraća!“

Izdavačka kuća INTERPRESS odlučila je da za čitaoce AVANT ART MAGAZINA omogući poseban popust na kupovinu monografije PEĐA. Da biste monografiju PEĐA kupili za 3.600,00 dinara (a puna knjižarska cena je 6.000,00 dinara) dovoljno je da pošaljete mejl sa podacima na interpressbgd@gmail.com i da u mejlu navedete da ste ponudu videli na Avant art magazinu.

Za vas koji biste lično došli po svoj primerak knjige, dovoljno je da odštampate kupon i donesete ga u redakciju INTERPRESS-a , Beograd, Nikole Spasića 3, prvi sprat. Potrebno je da se pre dolaska najavite na telefon redakcije 011 2620 627. Kupon  se nalazi ispod ovog teksta i na Fejsbuk strani Avant art magazina.

Kupon možete odštampati u boji ili crno-belo

Kupon možete odštampati u boji ili crno-belo

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.