Prvi prevod “Kamerne muzike” Džejmsa Džojsa

Džejms Džojs, Kamerna muzika,Arhipelag, 2015.

Džejms Džojs, Kamerna muzika,Arhipelag, 2015. Beograd

Prvi prevod Kamerne muzike Džejmsa Džojsa na srpski jezik, objavljen u izdanju Arhipelaga, biće predstavljen u Maloj sali SKC u Beogradu u sredu 20. maja s početkom u 19 časova.

O knjizi Džejmsa Džojsa Kamerna muzika i druge pesme govoriće dr Zoran Paunović, Ljiljana Gajović, prevodilac knjige Bojan Belić i Gojko Božović.

U okviru Arhipelagovog izdanja Kamerne muzike našle su se kompletne dve Džojsove knjige pesama: Kamerna muzika i Pomes penyeach, kao i poznata pesma „Ecce puer“ koju je Džojs objavio zasebno.

Pored tekstova pesama, Arhipelagovo izdanje Kamerne muzike Džejmsa Džojsa sadrži i obimne komentare Džojsove poezije u celini i pojedinačnih pesama ovog pesnika.

Džejms Džojs ( 1882-1941)

Džejms Džojs ( 1882-1941)

Džejms Džojs, jedan od najznačajnijih pisaca svetske književnosti XX veka, knjigu Kamerna muzika objavio je 1907. godine. Dvadeset godina kasnije objavio i drugu knjigu pesama Pomes Penyeach. Sabrane pesme Džojs je objavio 1937. godine i tom prilikom je pesmama iz svoje dve knjige pridružio i pesmu „Ecce puer“.

Mada su njegove knjige u vreme kada su prvi put objavljivane po pravilu izazivale otpor javnosti, čak i njeno skandalizovanje i teške optužbe, zbog čega su ove knjige u prvi mah teško nalazile put do izdavača i čitalaca, Džojsovo delo je na temeljan način obeležilo svetsku književnost XX veka.

Ako je početna sudbina Džojsovih dela mučna i osporavajuća, njen nastavak predstavlja jedan od najuzubudljivijih preokreta od osporenog i odbačenog pisca do kanonizovanog klasika moderne književnosti.

Prepoznate kao veliko zaveštanje modernosti, knjige Džejmsa Džojsa izvršile su nesvakidašnji uticaj na pisce koji se došli posle njega.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.