Srbija od 1914. do 1918. u deset knjiga

Povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, Izdavačka kuća Prometej i Radio Televizija Srbije objavili su deset knjiga edicije SRBIJA 1914-1918.

Brojne teme i događaji o kojima se nije dovoljno govorilo i učilo prikazane su u ovom izdanju od deset knjiga očima stranaca i iz našeg ugla. Raznovrsna vođenja, autentična svedočenja i objektivna tumačenja, osvetljavaju ključne godine Srbije na početku 20. veka. Više od hiljadu istorijskih fotografija i dokumenata čine ovu kolekciju jedinstvenim izdavačkim poduhvatom. Koliko zaista znamo o Prvom svetskom ratu?

Komplet Srbija 1914-1918. sadrži deset kjniga od kojih je svaka posebna celina i dragocen materijal za nov pogled i proučavanje Velikog rata:

–  14. Veliki rat – Oliver Janc

Savremeni nemački istoričar Oliver Janc baca neuobičajen pogled na „veliki rat“ i opisuje ga kao globalni događaj, koji je počeo na Balkanu, a nije se završio 1918.

– Ratni ciljevi Srbije – Đorđe Stanković

srbija 1914 do 1918Čvrsto tlo istorije na kome autor zasniva analize i zaključke čini bogata izvorna građa domaćeg i stranog porekla pohra-njena u arhivskim institucijama u zemlji i inostranstvu, materijal koji se čuva u privatnim kolekcijama, objavljena arhivska građa, štampa, periodika, istoriografska, pravna, politikološka, sociološka, psihološka literatura i publicistika.

– Srbija u Prvom svetskom ratu – Đorđe Đurić

Knjiga je napisana strogim naučnim pristupom, ali jasno i jednostavno, stilom i jezikom pristupačnim i za širu čitalačku publiku.

 

– Raspeće srpskog naroda u Sremu 1914. – Toša Iskruljev

Knjiga je publikovana još 1936. ali zarad čuvanja bratstva i jedinstva u Novoj Jugoslaviji, od 1945, nije bila poželjna jer je svedočila o teškim zločinima koje je Mađarska vojska počinila u Sremu 1914. godine. Tek sada se ispravlja velika nepravda i ovo rodoljubivo delo biće dostupno čitaocima.

 

– Srem u ratu 1914-1918 – Katarina Šturceneger

U ovoj knjizi sakupljena su iskustva autorke, Švajcarskinje nemačkog porekla, koja je za vreme rata radila u Crvenom krstu.

– Srpski ratovi – Bruno Barili

Pisac ovog dnevnika, osobene proze u našoj, srpskoj golgoti, jeste neobična ličnost… Kod nas je uglavnom poznat po tome što je otac znamenite slikarke Milene Pavlović Barili, ali da poseduje raskošan spisateljski dar svedoči i ova knjiga. Barili u njoj skreće pažnju čitalaca na narod koji se bori za pravdu i slobodu.
– Srpska pisma iz svetskog rata 1914 – 1918. – Vladislav Pandurović

Ova knjiga predstavlja pravu riznicu za književnike, filozofe, političare, sociologe, istoričare, a naročito za etno-psihologe. Trebalo bi da je pročita svaki naš čovek.

– Srbi na Korzici – Zoran Radovanović

“…Niko od nas nije mogao očekivati da je na dalekoj Korzici tako snažno odjeknula i u ovolikoj meri cenjena veličina udela Srbije u ratu, njeni junački podvizi i tragične žrtve koje je podnela…”,  poručuje autor ove knjige.

 

– Prokleti sa Azinare – Luka Gorgolini

Delo govori o odiseji zarobljenih austrougarskih vojnika u Prvom svetskom ratu, među kojima je bilo najviše Srba. Knjiga zapravo govori o njihovom stradanju.
– Gavrilo Princip – Miloš Ković

Ovde su na jednom mestu sabrane pojedine publikacije o Principovom stradanju, a iz raznih izvora preneta su sećanja njegovih najbližih saboraca. Izbor o Gavrilu Principu čiji deo zauzimaju i Principovi iskazi.

 

 

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.