U Čačku počelo “Disovo proleće”

Dis, portret

Mirko Mrkić Ostroški: Portret Vladislava Petkovića Disa, bronza

Proglašavanjem dobitnika Disove nagrade za 2014. godinu, danas je u Čačku, 51. put za redom, otpočelo „Disovo proleće”, a priznanje je pripalo Ani Ristović.

Ove godine umalo da ne stigne “Proleće”, naravno ne kalendarsko, već ono koje se održava u Čačku sada već više od pola veka. Zbog nesuglasica oko sredstava koja je isprva odobrila lokalna samouprava, postavilo se pitanje da li će uopšte moći da se organizuje i održi manifestacija  koja nosi oznaku “od posebnog značaja”. Na kraju su ipak sredstva pronađena, a “Disovo proleće” po 51. put otvoreno je svečanim proglašenjem dobitnika Disove nagrade za 2014. godinu koja je pripala pesnikinji Ani Ristović.

Direktorka „Disovog proleća” i Gradske biblioteke u Čačku koja nosi ime ovog velikog pesnika, Danica Otašević, rekla je da će u programske svečanosti posetioce 13. marta uvesti Matija Bećković, koji će održati književno veče pod nazivom „Ćeraćemo se još”.

„Pod zaštitom stiha, sa očima izvan svakog zla više od pola veka u Čačku traje ovaj kulturni dogadaj, a Dis je vizit karta ovog grada, s kojom se može ući na svaka vrata i svuda će nas dočekati sa nekim stihom velikog pesnika”, rekla je Danica Otašević, dodajući da se tragično stradali stvaralac iz Zablaća upisao zlatnim slovima u istoriju naše književnosti.

Posetioci „Disovog proleća”, između ostalog, imaće priliku da 20. marta prate promociju srpske epske fantastike, koju će predstaviti Aleksandar Tešić, autor  romana „Kosingas” i „Zmaj i ždral”. Za 27. mart zakazan je prikaz romana Radoja M. Jankovića, „Dani i godine”, kojim biblioteka počinje ciklus obeležavanja 100 godina od izbijanja Velikog (Prvog svetskog) rata.

Književno veče posvećeno Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću, pod nazivom „Pesme bola i ponosa” održaće se 8. aprila, a stihove će kazivati Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu. Veče povodom 150 godina od rođenja Branislava Nušića, „Nušić naš nasušni”, biće održano 14. maja, a slovo o poeziji „Dis za sva vremena”, osam dana kasnije. Kruna „Disovog proleća” biće dodela nagrade 23. maja, kada će biti otvorena izložba o laureatu ovog priznanja. Manifestacija će biti zatvorena 30. maja 2014. godine.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.