Zadužbina Veselin Lučić donela odluku o nagradama za 2016. godinu

Kapetan Mišino zdanje, Rektorat Univerziteta u Beogradu

Kapetan Mišino zdanje, Rektorat Univerziteta u Beogradu

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu (Kapetan Mišino zdanje), u utorak 07. juna 2016. godine biće dodeljene  godišnje nagrade Zadužbine Veselin Lučić kojom upravlja Beogradski univerzitet.

Nagrada koja nosi ime osnivača Zadužbine i uglednog beogradskog inženjera Veselina Lučića dodeljuje se za najbolje naučno, sručno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu, kao i za najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu.

prof. dr Drgana Milić

Dr Dragana Milić, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu

„Nagradu Veselina Lučića“ u prvoj kategoriji, za naučno ostvarenje, ove godine podeliće dva dobitnika – dr Dragana Milić, vanredni profesor na Hemijskom fakultetu i dr Dragan Hrnčić, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ovi nastavnici i pre svega naučnici dobili su nagradu za svoja objavljena naučna dela. Dr Dragana Milić za naučni rad koji je objavljen u jednom od najznačajnijih stručnih časopisa u svetu „RCS Advances“ a koji značajno doprinosi razvoju istraživanja u oblasti fulerena i nanotehnologije, a kako je navedeno u obrazloženju nagrade – ujedno doprinosi i kvalitetu, autoritetu i prepoznatljivosti Univerziteta u Beograd na međunarodnom nivou. Docent Medicinskog fakulteta, dr Dragan Hrnčić nagradu je osvojio za monografiju u kojoj se obrađuju aktuelni problemi iz oblasti neuronauke i somnologije, a kako je navedeno u obrazloženju, ovo je izuzetno delo mladog istraživača koji je do sada objavljivao radove u eminentnim svetskim stručnim časopisima.

„Nagrada Veselina Lučića“ za najbolje književno delo nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu ove godine biće dodeljena dr Vesni Elez, docentu na Filološkom fakultetu za knjigu „Tri ogleda od Floberu“.

Veselin Lučić, inženjer, olučavanje, 1912

Oglas Veselina Lučića objavljen 1912. godine

Ko je bio Veselin Lučić?

Ovaj ugledni beogradski  inženjer bio je jedan od najvećih inovatora svoga vremena. Rođen je 1877. godine u Beogradu, gde je i umro 1947. (sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju).

 Patentirao je sistem olučnjaka, koji je zaštitio u Trgovinskom sudu. Taj patent je prihvatila većina evropskih zemalja. Zahvaljujući svom uspešnom radu, stekao je veliku imovinu. Između ostalog, osvojio je prvu nagradu na konkursu za idejno rešenje Terazijskog platoa, čijom je izgradnjom centar prestonice dobio evropski izgled. Testamentom od 5. aprila 1941. godine, deo imovine u Beogradu ostavio je Univerzitetu, sa ciljem da se osnuje Zadužbina Veselina Lučića, „slična Nobelovoj“, a deo svog imanja u Opatovcu ostavio je Matici srpskoj.

 Zgrade Zadužbine su nacionalizovane 1961. godine i uknjižene kao društvena svojina. Rešenjem Ministarstva kulture od 24. jula 1995. godine, Zadužbina je obnovila rad. Njen cilj je nagrađivanje naučnih radnika Univerziteta u Beogradu i književnih ostvarenja pojedinaca. Prihod se ostvaruje izdavanjem stambenog i poslovnog prostora Zadužbine u Đorđa Jovanovića br. 5, izgrađenog 1931. godine,  i prostora u zgradama na uglu Gundulićevog venca br. 39 i Venizelosove br. 30, izgrađenih 1932. godine.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.