Ah, te cipele!

kraljevina shs cipele perlice

Kraljevina SHS / Jugoslavija, Skoplje, zatvorska radionica, 1925–1930, MPU

Izložba Ah,te cipele!, Muzej primenjene umetnosti, 16. maj-16.novembar 2013. godine

U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je zanimljiva izložba Ah, te cipele!, na kojoj su prvi put predstavljene ženske cipele iz 19. i 20. veka u zbirkama Odseka za tekstil i kostim i Odseka za savremenu primenjenu umetnost MPU. Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja primenjene umetnosti Bojana Popović i Draginja Maskareli.

zenske cipele 1830

Zapadna ili Srednja Evropa, 1830–1840,
MPU

Izložbu obuhvata stotinak pari ženske obuće. Cipele iz Odseka za tekstil i kostim datiraju iz perioda od oko 1830. do 1918. godine. Ova obuća prati proces transformacije odevanja srpske građanske klase tokom 19. veka, koja se kretala od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi. Prvi primerci ove kolekcije u muzej su stigli odmah po osnivanju, 1951. godine, sa zbirkom slikara i grafičara Ljube Ivanovića. To je bila tradicionalna obuće koja je nošena kao deo gradske nošnje u 19. veku – papuče, nanule, mestve. Prvi primerci evropske modne obuće ušli su u ovu zanimljivu kolekciju 1957. godine, kada su stigle čizme za šetnju iz 1914. i satenske večernje cipele iz perioda oko 1927. godine.

Derventa, zenske cipele 1961

Federativna Narodna Republika Jugoslavija, Derventa, Tvornica obuće „Derventa“ (TOD), 1961, MPU

Drugi deo kolekcije, od 1918. do danas, počeo je da pristiže u Muzej primenjene umetnosti posle prve izložbe savremenog jugoslovenskog industrijskog dizajna 1961. godine, kada su prikazani i proizvodi domaćih fabrika obuće (“Koštana”, “Oro”, “Derventa”). Ženske cipele proizvedene u Derventi te1961. godine postale su i prvi par savremene obuće koji je postao deo muzejskih kolekcija. Nekoliko godina kasnije osnovan je i Odsek za savremenu primenjenu umetnost, pa je zatim formirana i kolekcija odevnih predmeta od 1918. godine do danas. Ova kolekcija se zahvaljujući poklonima darodavaca, intenzivno popunjava.

Kako se napominje u katalogu, izložba Ah, te cipele! je retrovizor koji nam dozvoljava da pogledamo unazad, na poslednja dva veka u istoriji Srbije, od kraja turskih vremena do kraja jugoslovenske zajednice naroda. Pored ogromnog tehnološkog napretka koji je postignut u 19. i 20. veku, ovi eksponati svedoče o stalnim promenama mode i poimanja elegancije, luksuza, udobnosti, ženstvenosti i seksepila.

Izložba Ah, te cipele! otvorena je 16. maja i trajaće do 16. novembra 2013. godine. Pozivamo vas da je posetite, da se zabavite, a ko zna, možda će neko doneti neki par obuće kako bi se ova vesela kolekcija dopunila.

S.S.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.