Keramika i kultura življenja Evrope – u Beogradu

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu učestvuje kao jedan od partnera u velikom evropskom projektu “Keramika i njene dimenzije”, koji je odobren od strane Evropske komisije u okviru programa „Kreativna Evropa“ (Creative Europe Programme), a koji se bavi društvenim, tehnološkim i umetničkim aspektima keramike i porcelana. Takođe, Muzej primenjene umetnosti i Narodnu muzej u Beogradu prvi su domaćini u realizaciji ovog projekta, što je veoma značajno za uključivanje, prepoznavanje i pozicioniranje kulturnih institucija Republike Srbije na kulturnoj mapi Evrope.

izvor fotografije: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

izvor fotografije: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

U Beogradu će biti održane dve manifestacije: Simpozijum ’Keramika između promena i izazova – između prošlosti i sadašnjosti‘  od 20. do 21. maja 2015. u prostoru Galerije fresaka, i putujuća izložba „Keramika u kulturi življenja od baroka do danas”  koja će biti otvorena 19. maja 2015. godine u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti.

Međunarodna izložba Keramika u kulturi življenja Evrope od baroka do danas povezuje devet evropskih muzeja koji u svojim kolekcijama imaju značajne zbirke keramike. Ova velika, putujuća izložba, premijerno će biti otvorena u Beogradu u Muzeju primenjene umetnosti, a posle Beograda će gostovati u još pet izložbenih prostora tokom naredne dve godine: Državni muzej Porcelanikon u Zelbu (Nemačka), Nacionalni muzej keramike u Valensiji (Španija), Internacionalni muzej keramike u Faenci (Italija), Muzej porcelana i galerija u Stouk on Trent (Velika Britanija), Estonski muzej keramike i porcelana (Estonija).

Muzeji iz Italije, Španije, Velike Britanije, Nemačke, Republike Češke, Slovenije, Estonije, Letonije i Srbije predstaviće oko 150 predmeta iz svojih kolekcije keramike. Izložbena postavka će biti podeljena prema istorijskim periodima i pratiće je didaktički paneli sa fotografijama iz vremena o kome je reč i kratkim tekstovima. Na jednom mestu moći će da se prati upotreba keramike i njen razvoj kroz primere iz kulture življenja svake od zemalja.

Svaki od muzeja učesnika procenio je i analizirao ulogu keramike u životu svoje zemlje tokom vekova, od 17. veka do današnjih dana. Svaka zemlja poseduje jedinstvene karakteristike, ukuse i umetničke sklonosti, koji se kontinuirano formiraju pod uticajem inovacija i zahteva svakog perioda. Cilj ovog projekta je dokumentovanje upotrebe keramike u različitim evropskim geografskim, istorijskim i kulturnim kontekstima, počev od perioda baroka do danas, uz osvrt na izazove u budućnosti.

izvor fotografije: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

izvor fotografije: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Eksponati su birani ne samo na osnovu toga što čine svojevrstan prikaz istorije keramike, već i kao pokazatelji društveno-antropoloških karakteristika svakog veka. Razmatranje i odabir predmeta – u pogledu oblika, ukrasa i funkcionalnosti – ukazuje na napredak, rast i razvoj jedne epohe i nacije.

Izložba istražuje tradiciju keramike sa željom da podstakne poznavanje našeg sadašnjeg stanja, počev od keramičke proizvodnje za svakodnevnu upotrebu do velikih umetničkih i biotehnoloških mogućnosti savremene keramike. Podstaći će se razmena znanja i bogatih keramičkih istorija koja će ojačati ulogu evropske keramike u budućnosti.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.