Stvaralačka Grocka 2020. – izložba

Centar za kulturu Grocka

Rančićeva kuća u Grockoj, foto CZK Grocka

Za posetu Grockoj,  nije nam potreban poseban povod, osim same Grocke. Ovaj kraj, „gde Dunav ljubi nebo“ na čak 24 kilometra i na čijoj je teritoriji živela najstarija evropska civilizacija – u Vinči, bogato je prirodnim lepotama, beskrajnim vinogradima i voćnjacima, rukavcima, ali i najstarijim spomenicima kulture. Blizu je Beograda i odličan je izbor za beg od gradske vreve i letnje vreline. Još kad u svoju posetu uključite i posetu Centru za kulturu Grocka u slavnoj Rančićevoj kući, a posle možda završite na ručku u nekom od odličnih restorana na obali Dunava, ugođaj je potpun.

A evo i jednog posebnog povoda da upravo posetite Rančićevu kuću u Grockoj. Šesta kolektivna izložba „Stvaralačka Grocka“ otvorena je za posetioce od 31. jula 2020. godine u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, Majevička 9 u Grockoj.

Konstantinos Patelis Milićević, “Stvaralačka Grocka2020”, foto. CZK Grocka

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i primene zdravstveno-bezbedonosnih mera,   svečano otvaranje izložbe „Stvaralačka Grocka“ u Rančićevoj kući nije održano.  Međutim, postavka je dostupna za posetioce uz primenu aktuelnih mera zaštite, radnim danima u okviru radnog vremena ustanove, i subotom u periodu 10 – 16 časova.

„Stvaralačka Grocka“, izložba radova umetnika sa teritorije opštine Grocka, u 2020. godini okuplja 51 učesnika i izlaže isto toliko dela, prikazujući raznovrsne tehnike i umetničke prakse.

Iz uvodne reči kataloga izložbe:

– Grupna izložba „Stvaralačka Grocka“ traje od 2015. godine – osmišljena kao vid umrežavanja i predstavljanja lokalnih umetničkih potencijala, na teritoriji opštine koju obeležava viševekovno istorijsko i kulturno trajanje. Ovogodišnje predstavljanje u znaku je vanrednih okolnosti koje su planetarno uticale na život i aktivnosti zajednice i pojedinca, kao i na poimanje ličnih i društvenih vrednosti ili prioriteta. U situaciji kada su otkazana okupljanja i manifestacije, među njima i tradicionalne 53. „Gročanske svečanosti“ opštine Grocka, zelena i voćna varoš kraj Dunava, oduvek umetnička inspiracija i mirna luka, postala je i utočište – po ko zna koji put kroz svoju istoriju. Ne samo učesnicima izložbe koji na njenom tlu žive i rade, ili borave u letnjem periodu, već mnogima – koji su odbegli iz teskobe grada u vekovnu oazu vazduha, sunca i zelenila kraj prostranstva reke.

Zorica Đorđević Mitrović, “Stvaralačka Grocka 2020”, foto CZK Grocka

„Stvaralačka Grocka“ i u 2020. godini donosi raznovrsnu i bogatu postavku, obilje oblika, rešenja i ideja, realizovanih u raznovrsnim materijalima, ali i kombinovanjem tehnika karakterističnim za savremeno doba. Svojim stvaralaštvom, umetnički nadareni stanovnici mnogoljudne opštine Grocka pokazali su da se izražavaju u širokom spektru kreativnih disciplina i usmerenja, dok većinsko prisustvo školovanih umetnika odražava potencijale lokalne sredine. Takođe, značajan broj radova reflektuje gročanske motive i ambijente, čime svedoče o prolećnim i letnjim mesecima provedenim u okrilju stare varoši kraj Dunava.

Izložba, kao i prethodnih godina, ima za cilj predstavljanje raznovrsnosti produkcije velikog broja autora koji žive i/ili stvaraju na teritoriji opštine Grocka. Okupljanje i povezivanje u okviru grupne izložbe kao što je „Stvaralačka Grocka“, kao i promocija njihovog rada u javnosti, bitan je korak u osnaživanju austora i obogaćivanju kulturnog života lokalne zajednice. U novim okolnostima – odraz je i potrebe za sigurnošću i lepotom, koje nudi zeleno okruženje i kulturna baština vekovnog trajanja kraj Dunava – navodi istoričar umetnosti Zorica Atić, kustos i autor grupne izložbe.

Igor Žutić “Stvaralačka Grocka 2020”, foto CZK Grocka

Galerijski prostor Centra za kulturu Grocka nalazi se u originalnom ambijentu Rančićeve kuće, stare varoške kuće, nastale krajem 18. i početkom 19. veka. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva. Svojim arhitektonskim, konstruktivnim i likovnim obeležjima, kao i kvalitetom i obradom materijala, predstavlja jednu od najvrednijih kuća na području Beograda. Objekat je otud pod patronatom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kao kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Rančićeva kuća pored galerijskog prostora, raspolaže i sa 10a negovane bašte koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski i tribinski prostor, i galerija na otvorenom.

Postavka traje do 4. septembra 2020, a ulaz je slobodan.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.