Adriana Lizboa, autorka romana “Kao gavran crno” gostuje u Beogradu i Novom Sadu

Adriana Lizboa, foto Carlos Luz

Adriana Lizboa, foto Carlos Luz

Adriana Lizboa je brazilska književnica, rođena u Rio de Žaneiru. Objavila je jedanaest knjiga, među njima šest romana. Dela su joj prevedena na mnoge jezike i objavljene i u Švedskoj, Francuskoj, SAD, Meksiku, Italiji, Švajcarskoj a, zahvaljujući Izdavačkoj kući CLIO i u Srbiji.

 Među brojnim uručenim priznanjima je nagrada Žoze Saramago za roman Simfonija u belom, stipendija Japanske fondacije za roman Baraka opalog persimona, kao i stipendija Nacionalne biblioteke Brazila. Na međunarodnom Haj festivalu za književnost i umetnost, 2007. uključena je u izbor 39 najistaknutijih pisaca Latinske Amerike. Završila je osnovne studije na državnom Univerzitetu Rio de Žaneiro, master program iz brazilske književnosti i stekla doktorsku diplomu iz komparativne književnosti.

Lizboa, Kao gavran crno

Adriana Lizboa, Kao gavran crno, Clio, Beograd, 2012.

Kao gavran crno (Clio, 2012), sa portugalskog je prevela Sonja Asanović Todorović. U ovom romanu, Adriana Lizboa piše neobičnu autobiografsku priču o odrastanju i potrazi za korenima, istovremeno dajući intrigantan pogled na život brazilske gerile. Kao gavran crno je roman o pripadanju – i u tom smislu Lizboa nam nudi priču širu od postojećih trendova. Sve ličnosti su u tranziciji (reč je o istinskoj dijaspori pojedinaca), a mesta u kojima žive su privremena, nesigurna i promenljiva. Glavna junakinja Vanža pripoveda svoja sećanja, ugrađena u iskrena i puna tuge prijatejstva, a knjiga se završava kada njen život stvarno počinje, odnosno kada Vanža konačno nađe svoje mesto u svetu.

Adriana Lizboa biće gost Izdavačke kuće CLIO i Kuće kulture Fakulteta za medije i komunikacije. Prvo predstavljanje i obraćanje medijima, autorka će imati u utorak, 10. juna u 11 časova u Kući kulture, Terazije 36, zatim će od 16 časova imati susret sa studentima iberijskih studija Filološkog fakulteta. Roman “Kao gavran crno” biće predstavljen u sredu, 11. juna u Galeriji ARTget, Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5, a dan kasnije, 12. juna, Adriana Lizboa družiće se sa publikom u Novom Sadu, na promociji u Srpskom narodnom pozorištu u 18 časova.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.