BARSELONA – GRAD IZ SNOVA

 

Sagrada familija

Sagrada familija

 

Najbolji način da se Barselona upozna je da se ispriča priča o genijalnim ljudima koji su živeli i stvarali u njoj.Barselona predstavlja raskošnu arhitektonsku simfoniju nenadmašnog Antonija Gaudija,  Ljuisa Dominika, Mantanora,  Dj. Lj. Serta, Ž. M. Žužola. Njenim ulicama šetali su i stvarali: Garsija Lorka, Pikaso, Huan Miro i drugi.

 

Ne može se zamisliti obilazak Barselone, a da se ne upozna delo A. Gaudija. Ne videti  katedralu Sagrada familija, Park Guelj, kuću Guelj, kuću Batlo, Pedreru – to je kao da ste otišli u Pariz i niste videli Ajfelov toranj, muzej Luvr, Jelisejska polja, ili Notr Dam. Mnogi smatraju da je najznačajnije Gaudijevo remek-delo Sagrada familija (Sveta porodica). Njena gradnja započeta je 1884.  a traje i danas, ali ni stalno prisustvo kranova ne narušava njenu veličanstvenost. Redovi da se pogleda njena unutrašnjost nekada su dugi po stotinak metara, ali vredi biti strpljiv.

Park Guelj

Park Guelj

Mladog Gaudija primetio je Eusebi Guelj (veliki industrijalac toga doba) i impresioniran njegovim talentom postao mu je mecena koji mu je pomagao čitavog života. Među mnogim delima koja je ovaj arhitekta uradio za Eusebija Guelja, najpoznatija su dva koja nose i njegovo ime – Park Guelj i Kuća Guelj. Sva Gaudijeva dela su veličanstvena i vanvremena, da nisu tu gde jesu, niko od začuđenih turista ne bi poverovao da su nastala u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Gaudijeva inspirisanost prirodom preneta je na beton, gvoždje i ostale materijale tako vešto i precizno da se graniči sa mogućim.

Kada još pod utiskom Gaudijevih dela odlučite da se stopite sa stanovnicima Barselone, najlakši način je da krenete ulicom Las Ramblas, koja je duga 1,2km i obiluje mnoštvom restorana, cvećara, prodavnica suvenira, uličnim zabavljačima i umetnicima, šarenilom i veseljem. Hodajući tom ulicom Federiko Garsija Lorka je rekao: To je jedina ulica na svetu za koju bih voleo da nema kraja. A njen kraj je na samoj obali mora gde se nalazi spomenik Kristoforu Kolumbu, kao i trg Vrata mira.

Iako ima mnoštvo trgova, dva  su od posebnog značaja, trg Katalonija i Španski trg. Trg Katalonija je omiljen među mladima Baselone, on odvaja stari i novi deo grada, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se Muzej savremene umetnosti . Španski trg nalazi se na jugu grada, u okrugu Monžik, na raskrsnici svih prometnih ulica. Ne čudi što je ovaj trg omiljen među turistima, privučenim mnogim zanimljivostima u blizini. Pečat ovom trgu dao je Žosep Marija Žužol, blizak saradnik Antonija Gaudija, i ne manje genijalan.

Trg Španija

Trg Španija

Na njegovom početku nalaze se dva venecijanska stuba visoka 47 metara, poklon grada Venecije. Centralno mesto trga zauzima takozvana “raspevana fontana”, delo Žosepa Marija Žužola. Fontana svu svoju raskoš pokazuje noću kad se uz pomoć igre svetlosti menja boja vode i čuju se najrazličitije melodije. U neposrednoj blizini nalazi se Nacionalni muzej umetnosti kao i park u kome se nalazi čuvena statua Žena i Ptica Huana Miroa. Nadrealisti Mirou rodni grad se odužio nazivajući ovaj park njegovim imenom. Barselona nije zaboravila ni Pikasa, koji se u nju doselio 1895. godine sa porodicom. Pikasov muzej smešten je u četiri prelepe srednjovekovne palate u starom delu grada, u ulici Karer montkada, koja vodi poreklo još iz 12. veka.

 

BarsaI na kraju, Barselona je sve ovo i još mnogo više, ona je delo talentovanih ljudi koji su svoju kreativnu energiju ukrstili ne narušavajući time prostor jedni drugima, koji su naprosto idući za svojim snom, stvorili grad iz snova.

Tanja Petrović Miljković

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

2 Responses to BARSELONA – GRAD IZ SNOVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.