Putovanja u Novom dobu: SVETE PLANINE

Svete planine postoje oduvek. Nema religije koja nije svoja božanstva vezivala za neke planinske, nedostižne vrhove. Od bogova sa Olimpa do Kajlaša na Tibetu, svete planine privlače hodočasnike ali i avanturiste. 

Inke su verovale da su sami vrhovi planina, sakriveni u oblacima u stvari bogovi i prinosili su im žrtve. Umetnost, filozofija i književnost starih Grka u mnogo čemu upravo su inspiraciju i duhovnu nit pronašli u odnosu prema božanstvima sa planine Olimp.  Svete planine i vrhovi koji se ne vide od oblaka, često pokriveni ledom i snegom, su duhovni i materijalni dragulji civilizacije.

Bilo da je reč o crvenoj kupoli Ulurua, poznatoj kao Ajers Rok koja je za Aboridžine sveta planina ili o Mont Everestu, najvišem vrhu sveta, popularno nazvanom Krov sveta,  svako od ovih mesta, privlači pažnju onih koji su spremni na avanturu osvajanja nekog nedostižnog vrha.

Među takvim, posebnim lokalitetima sveta svakako se nalazi i čuvena planina Kajlaš, misteriozna i izolovana u udaljenom delu Tibeta, iza Himalaja, a čije ime na sanskritu znači Kristal.

Kajlaš, kao kristal izdignutu planinu, svake godine poseti više hiljada hodočasnika iz svih krajeva Azije ali i sveta, da u ritualnom hodanju oko svete planine ispune drevni ritual.

Za razliku od drugih planina, na Kajlaš se ne ide, ona se ne osvaja. Tibetanci od davnih vremena planinu Kajlaš nazivaju “mnogo poštovana kuća”. Podjednako je postuju hinduisti, budisti, džainisti i vernici stare tibetanske religije bon.

Na drugoj strani, u Peruu, jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu, Maču Pikču, “izgubljeni grad”,  nalazi se visoko u Andima i po nekim verovanjima istoričara, njegov izgled i izgradnja ima veze sa astrologijom. Ipak, najsvetije mesto u Peruu je planina Ausangate, kojia svake godine okupi veliki broj ljudi koji proslavljaju boga, na festivalu koji uz stare običaje Inka proslavlja ujedno i hrišćanstvo.

Mount Athos

Sveta Gora (Athos), phroumb via Compfight

Druga mesta, kao nacionalni parkovi Nanda Devi u Indiji, Kilimandžaro u Africi, kanadske Stenovite planine, dragoceni su i jedinstveni ekosistemi. Druga visoka mesta sveta su vekovna umetnička dela koja su nastala u skladu sa prirodom. Među njima svakako je i kultno mesto u Kini, Tai, ili Taišan, ali i Meteori u Tesaliji sa svojim pravoslavnim manastirima na stenovitim vrhovima ili Atos, Sveta gora na Halkidikiju koja danas obuhvata oko 20 manastira i koja čuva i stvara umetnost i neprocenjiva bogatstva vizantijske umetnosti.

Svete planine imaju važno mesto u istoriji, umetnosti i književnosti. Izazivaju vekovima čoveka da ih osvaja ali pre svega da ih postuje i da im se divi. Zbog verovanja, mitova i duhovnog značaja ove destinacije su poslednjih godina postale i zanimljiva turistička odredišta a Unesko je mnoge od njih uključio u listu svetske baštine.

 Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Putovanja u Novom dobu: SVETE PLANINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.