Bijenale savremene umetnosti MOMENTUM 8 otvoreno u Norveškoj

Bismarck

Julius von Bismarck: Punishment #7, 2011, courtesy the artist and Alexander Levy, Berlin, MOMENTUM 8

Bijenale savremene umetnosti u Norveškoj, MOMENTUM, još od samog nastanka 1998. godine postalo je jedna od najuzbudljivijih manifestacija umetnosti evropskog severa. Bijenale se održava u Mosu (Moss),  malom gradu blizu Osla u koje se Edvard Munk svojevremeno povukao na četiri godine.

Poster, Bijenale MOmentum

Momentum 8 poster, dizajn: Ariane Spanier © ARTPRESS

Ovogodišnji Momentum 8 istražuje tunel kao kulturni i umetnički prostor i stanje duha. Današnja umrežena kultura ne samo da stvara hiper-povezanost već se istovremeno iz nje rađa i izolovanost i samoća koja stvara dozvoljava ljudima i društvu da žive u sopstvenom balonu, nedodirljivi za spoljašnji svet. Momentum 8  se fokusira na umetnike i kulturne radnike koji se trude da delanjem stvore čitav svet posebne logike i ideja koje vode do krajnih granica. Možda će se nekima učiniti da je vizija tunela kao životnog i stvaralačkog prostora prilično nedruštvena. Ipak, setimo se da su umetnici često okarakterisani kao ekscentrici i samotnjaci, a da današnje društvo samaca i usamljenika svakako korespondira sa ovakvom vizijom življenja. Donekle, to je „sopstvena soba“, za svakog ponaosob, naročito za umetnika kome je neophodna za rad, a sa druge strane to je i fenomen današnjeg kompletnog umetničkog i neumetničkog, realnog i virtuelnog prostora, u kome smo navikli na izolovanost i samoću koju zamenjujemo društvenim mrežama, svetom koji se klikom miša pojavljuje i nestaje iz naše svakodnevice. Ako je internet postao naš prozor u svet, iz te sopstvene sobe, takođe je postao i prozor ka unutra, ka nama samima. To su tuneli svesti i informacija, iskustva koja pokreću sva čula i bude drugačije stanje uma, oprez i atmosferu koja čvrsto povezuje različite događaje kroz vreme i prostor. Umetnici Momentuma 8 predstavljaju na bijenalu mirise, zvuke, 3d radove, aplikacije, muziku, instalacije i performanse.

Ovogodišnje izdanje Mmomentuma je posebno zanimljivo kao spoj mladih kustosa i međunarodno već priznatih umetnika, kao i zbog pristupa koji omogućava i neobične medije i inovativne koncepte emitovanja i prikazivanja dela.

Momentum 8 traje do 27. septembra 2015. godine

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.