Tajanstveni LOGOS – Ljiljana Bursać u Muzeju nauke i tehnike


Sve što je bilo, sve što jeste i sve što će biti ima svoj tajanstveni logos…

Za autorku je tema Logosa izvor neiscrpne inspiracije, jer sam pojam dopušta veliku slobodu – može da označava um, reč, govor, smisao, nauku itd. Tako je Logos ne samo reč, već i slovo, koje je po opštoj definiciji, najmanja jedinica zapisa jezika. U nekim kulturama slovo predstavlja i celu reč, broj, znak ili simbol. Simbolička vrednost slova varira u zavisnosti od kultura u kojima su nastajala. U hrišćanskoj kulturi, u Jevanđelju po Jovanu, Isus Hrist kao telesno biće identifikuje se sa logosom: „I Logos postade telo“. U 16. veku štampar francuskog kralja Fransoa I, Žofroa Tori kreirao je slova prema proporcijama ljudskog tela.
Posetioci izložbe će moći da vide radove umetnice na temu „Logos reč o slovu“, posvećenu slovima izvedenim ručno i uz pomoć pisaćih mašina ili opredmećenim u obliku metalnih štamparskih slova, zatim slova iz više kultura i iz različitih perioda: rune, inicijale iz Miroslavljevog jevanđelja, segmente iz Dušanovog Zakonika, Bauhaus stilizaciju alfabeta, asemik pismo, pečate, pisaće mašine i metalna štamparska slova i dr.

Izložba „Logos reč o slovu“ je šesta u nizu izložbi na temu logosa koje je autorka priredila. Do sada su izložbe bile u Podgorici (2013), u Izraelu (2015/2016), u Novom Sadu (2016), u Beogradu (2016) i u Požarevcu (2017).

Tokom izložbe biće organizovana stručna vođenja i predavanja. Kroz izložbu će voditi istoričar umetnosti Irina Tomić, a predavanja će držati Irina Tomić i istoričar umetnosti Oliver Tomić, na teme pisma i rukopisa kroz vekove.

O autorki
Ljiljana Bursać je završila Likovnu akademiju u Beču. Usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj i Francuskoj. Član je ULUS-a. Priredila je preko četrdesetpet samostalnih izložbi i učestvovala je na preko tri stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Premio Nazionale R. Giorgi`-Medalia d`Argento i Placeta San Benedeto Po (Mantova, Italija, 1976), Ex Tempore (Piran, Slovenija, 1990), Povelja Udruženja Književnika za projekat-performans Most Svetlosti (2002) i Priznanje UNESKO Pokroviteljstvo za autorske projekte, koncepciju i realizaciju programa Art Forum-a (2004). Njena dela se nalaze u uglednim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu. Osnivač je i predsednik Art Forum-a.

Svečano otvaranje izložbe „Logos Reč o slovu“ je u četvrtak 7. juna 2018. godine u 19 časova, u Muzeju nauke i tehnike – Galerija 51 ulaz iz Dobračine ulice broj 51.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.