DEKO: Hipnotički san o lepoti

Predstavljamo umetnika:

DEKO – Andre Baldek (DECKO – André Baldeck)

DEKO: Eho porekla (Decko: Echo des origins), ©Andre Baldeck

DEKO: Eho porekla (Decko: Echo des origins), ©Andre Baldeck

Ovih dana u francuskom gradu Miluzu, u Muzeju lepih umetnosti (Musée des beaux-arts de Mulhouse) veliku pažnju publike privukla je izložba na kojoj je odjekivao “Eho početaka” (Echo des origines), na kojoj su se smenjivale boje i oblici materije i duha, potvrđivale mnoge hromatske teorije i novi pogled na svet prirode i nauke u osmozi. Ova izložba je privukla oko 3000 posetilaca, a kanal Euronews u januaru je uvrstio u selekciju kulturnih događaja u Evropi. Autor izložbe je umetnik koga je imala priliku da upozna i publika u Srbiji – Andre Baldek, DEKO. 

Andre Baldek DEKO

DEKO : Kosmičke melodije Uranopolisa br.5 (Decko:Mélodies cosmiques à Ouranopolis n°5), ulje na platnu, 2009 ©Andre Baldeck

Deko je rođen u Miluzu gde je završio i Akademiju lepih umetnosti. Izlaže od 1972. godine, u Francuskoj i u mnogim drugim zemljama – Belgiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Srbiji (Jugoslaviji), Poljskoj, Japanu.

Pored slikarstva, Deko je svoj umetnički opus obogatio skulpturama, instalacijama, trodimenzionalnim muzičkim hepeninzima. Tokom 1984. i 1986. godine izveo je dva bicikl-performansa – “Četrnaest evropskih prestonica”, kada je prešao na biciklu 7000 kilometara i “Mediteranska tura”, kada je vozio čitavih 12.000 kilometara.

DEKO: Rezonance u sedam tačaka (Résonances en 7 points), akril na platnu, 1997.

DEKO: Rezonance u sedam tačaka (Résonances en 7 points), akril na platnu, 1997. ©Andre Baldeck

Izložba “Eho početaka” (Echo des origines) predstavila je oko pedeset dela ovog umetnika, koja su nastala tokom poslednje tri decenije, ali koja pokazuju jedinstvo i istrajavanje u kreativnom procesu. Deko nam približava “Kosmičke strukture”, “Kosmičke melodije”, “Talasanje fluida”. U njegovim delima susreću se filozofija, nauka, religija ali i lični stav, koji nenametljivo, možda nekad samo preko naslova, Deko predstavlja publici.  Dekoov svet je svet vibracija, energije, stvaranja i haosa, u ritmičkoj i simetričnoj strukturi koja postaje portret kosmosa i njegovih zakonitosti. A da se kosmos poigrao i sa sudbinom samog umetnika i time ga neraskidivo vezao za Beograd i Srbiju možda ćemo ispričati jednom drugom prilikom. Za ovu priliku, reći ćemo da je od 1993. do 1997. godine Deko živeo i radio u Beogradu, da su neka dela nastala u Kući slikara na Kosančićevom vencu, a druga u ateljeu na Topčideru koji mu je prijateljski ustupio profesor Zoran Pavlović. Takođe ćemo naglasiti i delo koje se našlo na pozivnicama nedavne izložbe, a koje dodatno govori o Dekovim vezama sa Srbijom i zove se “Od 24. marta do 10. juna”, nastalo 1999. godine.

Više o ovom umetniku možete pronaći i na njegovom sajtu  www.deckobaldeck.com

Andre Baldeck, DECKO, 24 mars au 10 juin 1999

DEKO: Od 24. marta do 10. juna (Decko: 24 mars au 10 juin), akril na platnu, 1999, ©Andre Baldeck

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.