Deset godina vrednovanja talenta – Niš Art Fondacija

Niš Art Fondacija, 10 godina

Talenat je vrednost najveća na svetu, govorio je Radovan Lale Đurić, slikar koji je svoju zavidnu karijeru ostvario u Americi, a u Srbiji 2005, uz podršku Kompanije Filip Moris osnovao Niš Art Fondaciju, u želji da afirmiše mlade stvaraoce Srbije. Te 2005. godine raspisan je i prvi konkurs za likovne umetnike do 35 godina, a i dodeljene su prve tri, za  naše uslove, izuzetno visoke nagrade (deset, pet i tri hiljade evra za tri prvoplasirana umetnika). Izložbe MLADOST premijerno su održavane u išu, zatim u Beogradu a onda i u Novom Sadu.

Danas, deset  godina nakon prvog konkursa Mladost, može se nabrojati niz gestova podrške koje je ova fondacija ostvarila na polju kulture Srbije. Delatnost Niš Art Fondacije ne može se samo sagledati kroz do sada dodeljene 33 nagrade i godišnje izložbe mladih umetnika Srbije, na koje je svake godine stizalo između hiljadu i hiljadu petsto radova, već i kroz 25 izložbi mladih umetnika održanih u najboljim prostorima Niša, Beograda i Novog Sada, koje je činilo oko 500 dela, kao i brojnim drugim ostvarenim projektima koje je Fondacija podržala ili organizovala.

Niš Art Fondacija, 2009, svi na okupu

Niš Art Fondacija, 2009, svi na okupu

Niš Art Fondaciju su uz Laleta Đurića osnovali i Olja Ivanjicki, Neda Arnerić, Jovan Ćirilov, Gordana Suša, Tihomir Trivunac, Rada Đuričin, dr Đorđe Lalošević, dr Dragoš Stojanović, Mihailo Spasović, Borislav Gvozdenović.

Mada su joj mladi likovni umetnici bili u centru pažnje, Niš Art Fondacija – kao neprofitna organizacija čiji je cilj i pokretanje kulturnog i umetničkog života u Srbiji – učinila je, uz podršku „Philip Morris International”, još čitav niz akcija za pamćenje: osnovala ili opremila više galerija u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, organizovala izložbu svetskog ranga “Leonardovi kodeksi i mašine”, izložbu Paje Jovanovića “Između estetike i života”, akciju “Humanost u boji” (oslikavanje bolnice u Nišu), konkurs za dizajn nameštaja, konkurs i produkciju pozorišnih predstava, donirala muzičku i umetničku školu u Nišu, organizovala oslikavanje murala u Nišu…i mnogo toga još. Ukratko, Niš Art Fondacija je, dajući veliki doprinos kulturi Srbije, postala i ostala oličenje podrške mladim stvaraocima.

O ovogodišnjoj izložbi MLADI pisali smo ranije, u tekstu „Niš Art Fondacija – Skoro sve je moguće“, a svoju desetogodišnjicu ova, možemo danas slobodno reći, veoma društveno odgovorna i prestižna fondacija obeležava izložbom radova nagrađenih tokom ovih deset godina u Galeriji Progres u Beogradu. Izložba traje od 24. novembra do 6. decembra 2015.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.