Fraj Oto dan pošto je umro dobio najprestižniju nagradu u arhitekturi

Fraj Oto (Frei Otto) 1925-2015.

Fraj Oto (Frei Otto) 1925-2015.

Nemački arhitekta Fraj Oto u utorak je proglašen za novog dobitnika najprestižnije nagrade za arhitekturu – Pricker (Pritzker). Nažalost, Oto proglašenje ove nagrade nije dočekao jer je samo dan ranije umro u 89. godini.

Fraj Oto, rođen 1925. godine, verovatno je u svetu najpoznatiji po projektu Olimpijsko stadiona projektovanog za Olimpijske igre u Minhenu 1972. U vreme kada je projektovan i građen (od 1968. do 1972. godine) ovaj stadion predstavljao je revolucionarno arhitektonsko rešenje, ali je izazivao i različite reakcije u medijima. Jedni su se podsmevali da liči na cirkus, zbog oblika koji su predstavljali vrhove Alpa, a drugi su govorili da je ovaj fantast pokazao sposobnost da iskoristi savremenu tehnologiju i da ne uništi prirodu. Istovremeno, ovaj projekat sa krovom od  plastične cirade i čeličnih kablova simbolizovao je i novu, otvorenu Nemačku, nasuprot onoj u kojoj su pre toga održane poslednje predratne Olimpijske igre (1936, Berlin).

Olimpijski stadion u Minhenu, Fraj Oto

Olimpijski stadion u Minhenu, Fraj Oto

Fraj Oto, rođen 1925. godine, rastao je u Berlinu, gde je kasnije studirao arhitekturu. Tokom Drugog svetskog rata bio je pilot u Luftvafeu. Od 1952. aktivno se bavi arhitekturom, sve do kraja života, mada je poslednjih godina izgubio vid. Poznat je i kao veliki humanitarac i borac za mir. Prickerova nagrada, „Nobel“ za arhitekturu kako je zovu, za Ota je stigla sa zakašnjenjem, umesto komemoracije. A nedavno i on sam se osvrnuo na tu nagradu, rekavši: „Moj put u arhitekturi je bio da dizajniram nove tipove zgrada da pomognem siromašnim ljudima, a naročito posle prirodnih katastrofa. Tako da, šta bi bilo bolje za mene nego da dobijem ovu nagradu? Mogao bih da nastavim da radim to što radim, u danima koji su mi ostali.“

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.