“Generator” Marine Abramović za njujoršku publiku

Artist is Present, MoMA

Marina Abramović, MoMA, Njujork, 2010, photo C-Monster, via Flickr

Marina Abramović priprema novu izložbu i performans u njujorškoj Galeriji Šon Keli (Sean Kelly). Novi Marinin šou, nazvan „Generator“, biće otvoren 24. oktobra i to je prva samostalna izložba koju Marina pravi u Njujorku posle retrospektive u Muzeju moderne umetnosti „Umetnik je prisutan“, a ujedno je i prvi performans u Galeriji Šon Keli još od vremena slavnog performansa „Kuća sa pogledom na okean“ („The House with the Ocean View“) 2003. godine, tokom kojeg je umetnica dvanaest dana živela na uzdignutoj platformi, bez hrane i u tišini.

 Ovog puta, Marina Abramović će galeriju koja je godinama zastupa pretvoriti u zen prostor „isključenih čula“. Ona želi da uspori posetioce i da ih natera da se suoče sa svojim unutrašnjim bićem. U tom smislu, posetioci će na ulazu morati da ostave sve elektronske uređaje, a nosiće povez na očima i antifon slušalice. Biće dovedeni u galeriju, u kojoj osim drugih posetilaca, i to maksimalno 68 (koliko i Marina ima godina), neće biti ničeg drugog.

S jedne strane ovaj njujorški performans biće u duhu onog od letos izvedenog u Londonu „512 sati“, ali sa druge strane, Marina neće biti prisutna sve vreme u galeriji, ali će nenajavljeno dolaziti svakog dana u galeriju punih šest nedelja koliko će performans trajati.

 Performans u Galeriji Šon Keli trajaće od 24. oktobra do 6. decembra 2014.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.