„Još jedan okret“ Dragane Žarevac u Prodajnoj galeriji Beograd

Dragana Žarevac

Dragana Žarevać – Još jedan okret , foto ©D. Žarevac

U Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, večeras (04. decembra 2014) od sedam sati biće otvorena izložba multimedijalne umetnice Dragane Žarevac pod nazivom Još jedan okret.

Dragana Žarevac, umetnica koja je i do sada u svom radu na originalan način spojila performans i video, priredila je do sada više od 20 samostalnih nastupa i izložbi. Nova postavka Još jedan okret osmišljena je kao projekcija dva video-performansa kojima se jedinstvenim sistemima audio-vizuelnih projekcija, sa specifičnim autobiografskim narativom, prikazuju dve krajnosti u koje telo može da se nađe. Sugestija gotovo opipljive granice fizičke izdržljivosti i duhovne nemoći jednog tela i duha, bola opevanog i konzumiranog u estetici žudnje i melanholičnoj privlačnosti argentinskog tanga. Kako u tekstu kataloga ističe istoričar umetnosti Jelena Krivokapić, krug se nastavlja oživljavanjem horizontalnih ritmova police sa bočicama konzumiranih lekova preostalih od dugogodišnje borbe za veću pokretljivost mišića i usporavanje degenerativne autoimune bolesti, koja preti da umetnicu u budućnosti pretvori u svojevrsni ready-made time što će je vezati za invalidska kolica.

Ovaj novi nastup Dragane Žarevac pred beogradskom publikom, koji nam prikazuje poseban oblik borbe dobra i zla, mogućeg i željenog, stvarnog i nestvarnog, dovodi nas do zapitanosti gde je granica izdržljivosti u borbi za sopstveno telo i očuvanje sopstvenog duha.

Dragana Žarevac izgradila je jedinstveni umetnički opus koji se izdvaja u savremenoj umetnosti po prepoznatljivom govoru žene, „sećanju tela žene“, ali i bavljenjem odnosa između istine i stvarnosti. Obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala je u Beogradu, Bombaju, San Dijegu i Parizu. Krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina, samostalno ili u saradnji sa drugi umetnicima izvodila je performanse u galerijama širom Jugoslavije i u inostranstvu. Njeni video-radovi prikazani su na brojnim video-festivalima, inostranim TV stanicama, izložbama i manifestacijama širom Evrope i u SAD, od Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Tejt modern u Londonu, Centra za modernu umetnost Žorž Pompidu u Parizu do Muzeja Gugenhajm u Bilbau. Dobitnik je više nagrada i priznanja za umetnost.

Izložba u Prodajnoj galeriji Beograd može se posetiti do 20. decembra. Povodom izložbe sa autorkom smo napravili razgovor koji možete pogledati OVDE.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.