“Gužva” u Kragujevcu i Srđan Đile Marković

Srđan Đile Marković, GUŽVA

Srđan Đile Marković, GUŽVA

Sutra, 1. marta 2018. godine, u galeriji Mostovi Balkana u Kragujevcu, očekujemo zaista gužvu na izložbi GUŽVA  koju pripređuje umetnik Srđan Đile Marković. 

Slika GUŽVA programska je platforma survavanja u intenziviranje izobličenih natrpanosti i skaradnih fantazmagoričnih groteski.

Razgraničenosti izuvijanih linija i vibrantna napetost upućuju na izlomljenost kojim se iskazuje telo u prostoru slike. U pojedinostima stripovske karikirane anatomije i rekvizita dolazi do personifikovanog, ponegde i doslovnog pretvaranja u zombije ili skrivene kiborge društvene pogođenosti što pokazuje veliki broj figurativnih rešenja, sa senkom od Marvel stripa do crne hronike. Preteča te udešenosti čini lavirintski grafizam preplitanja u delu ’Gužva’. Raspon koji umetnik svojstven poigravanju modusima slikarstva čvrste ivice (hard-edge) poretka ulaže, očigledno dinamizuje koloplet društvenog apsurda.

Izlomljene figure manijakalno izobličene duhovite morfološke razuzdanosti odlikuju  se po slobodama underground stripa, briljantnim i zacenjenim sklapanjima predmeta i učesnika – navodi Nikola Šuica u tekstu katologa.

Srđan Đile Marković završio je slikarstvo u Beogradu na FLU, gde je i magistrirao 1991. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je 1987. u Galeriji SKC. JEdan je od najznačajnijih multimedijalnih umetnika današnjice, a dela mu se nalaze u brojnim kolekcijama. Pored slikarstva, bavi se muzikom i filmom, sa Sonjom Savić je osnovao multimedijalnu trupu S.S.Supernaut, koja je snimila tri filma. Svirao je u brojnim bendovima – “Disciplina kičme”, “Plaćenici”, DDT, a od 1992. godine predvodi bend Supernaut.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.