Ne kvari omladinu vrhunska književnost… – Dorotej za sve

Adligat

Povodom pojave gimnazija koje zaobilaze obaveznu lektiru – roman „Dorotej“ Dobrila Nenadića (1940 – 2019) zbog navodno neprimerenih scena u vrhunskom književnom delu, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, u kojem se nalazi legat slavnog pisca i originalni rukopis romana „Dorotej“, u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije, otvorena je izložba predmeta, knjiga i nagrada Dobrila Nenadića pod nazivom: „Dorotej za sve“ sa podnaslovom: „Ne kvari omladinu vrhunska književnost već vrhunsko neznanje“, saopštio je Adligat.

Da li je u pitanju neslana šala ili neznanje na koje ne bi ni trebalo obraćati pažnju, zapitao se Viktor Lazić osnivač Udruženja ADLIGAT, koje čuva i Legat Dobrila Nenadića. Onda se pročulo da pojedini profesori srpskog jezika u školama samoinicijativno izbacuju iz lektire delo “DOROTEJ” Dobrila Nenadića, zbog neprimerenih scena.

U saradnji sa Udruženjem književnika Srbije, u ADLIGAT-u je otvorena izložba predmeta, knjiga i nagrada Dobrila Nenadića pod nazivom Dorotej za sve.

Podnaslov izložbe glasi: Ne kvari omladinu vrhunska književnost već vrhunsko neznanje.

„Кnjiževna i umetnička vrednost romana Dorotej nije i ne može biti sporna i pozivamo sve koji to već nisu učinili, da ga pročitaju. U potpunosti podržavamo aktivnosti Muzeja srpske književnosti pod okriljem Udruženja Adligat na očuvanju sećanja i promociji književnog i životnog dela Dobrila Nenadića“, izjavio je Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije.

“Slavni Gete je govorio da ništa nije opasnije nego delujuće neznanje. Кao što je neprimereno da udruženja koja se bave književnošću i kulturom daju profesionalne ocene o pitanjima iz policijske struke, smatramo da nije primereno ni obrnuto. Drago nam je da su policajci iz oglašenog udruženja ovo izuzetno delo pročitali, ali bi njegovo tumačenje ipak trebalo da prepuste struci koja se time bavi, velikom broju vrhunskih stručnjaka – pisaca, profesora i književnih kritičara koji su bez izuzetka u periodu dugom nekoliko decenija utvrdili da roman Dorotej predstavlja književno delo visoke vrednosti i da će svako ko ga pročita njegovim sadržajem, stilom, porukom, toplinom i izuzetnim jezikom biti obogaćen“, izjavio je predsednik Adligata Viktor Lazić.

„U potpunosti podržavam stav profesora Filološkog fakulteta Aleksandra Jerkova da bi takvim profesorima trebalo poništiti diplomu“, dodaje Lazić, takođe književnik i advokat.

„Udruženje Adligat podseća da su sve škole po zakonu dužne da realizuju obavezne sadržaje programa nastave i da profesori nemaju autonomno pravo da biraju obaveznu lektiru. Pozivamo prosvetnu inspekciju i druge nadležne institucije da ovim povodom reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima“.

Po romanu Dorotej Dobrila Nenadića snimljen je i istoimeni film reditelja Zdravka Velimirovića u kojoj je glavnu ulogu tumačio nedavno preminuli Gojko Šantić.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.