Izložba crteža Marka Ćuluma u „Prohibiciji“

Marko Ćulum, LENTA - izložba crteža, Galerija Prohibicija, Savamala

Marko Ćulum, LENTA – izložba crteža, Galerija Prohibicija, Savamala

U četvrtak 19. februara otvara se samostalna izložba umetnika Marka Ćuluma pod nazivom „Lenta“ u galeriji Prohibicija u Savamali (Karađorđeva 36). 

Umetnik Marko Ćulum na jedinstven način istražuje nove forme izraza i različite izvore svetlosti na platnu, a posebno ga zanima ponašanje tkanina čiju složenu strukturu koristi da stvori novu formu lente kojom će odati počast velikim imenima svetskog i domaćeg glumišta.

Svaki lik na radovima Marka Ćuluma ovenčan je lentom, koja nas asocira na sve što je veliko ili ono što je najtajanstvenije i najveće, ono od čega smo svi potekli, na naš DNK, jedinstveni kod koji nosimo u sebi. Umetnik se pita i istražuje: da li je DNK glumca prisutan u svakom od nas, da li smo mi zahvaljujući svom DNK zapisu svi pomalo glumci, na pozornici sveta, da li smo svi zaslužili lentu za glumu u realnom, svakodnevnom životu u kome je najteže ostati na daskama koje život znače. Kako smo kodirani i da li smo svi glumci pita se umetnik i odgovore nam nudi na svojoj samostalnoj izložbi u novom gradskom izložbenom prostoru „Prohibiciji“.

Marko Ćulum, eksponat sa izložbe Lenta

Marko Ćulum, eksponat sa izložbe Lenta

Marko Ćulum, rođen je 1983. godine u Beogradu. Ljubav prema umetnosti preneli su mu roditelji, otac Ivan, urednik za likovnu i grafičku opremu u PGP RTS-u i majka Marija, istoričar umetnosti i slobodni umetnik.

Nakon očeve smrti upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miroslava Lazovića. Tokom školovanja učestvovao je na više kolektivnih izložbi, umetničkih projekata sa profesorom Lazovićem, kao što su mozaici u Viminacijumu i Beogradu. Uživa u eksperimentisanju i istraživanju različitih formi likovne umetnosti i u različitim slikarskim postupcima – od crteća do štafelajnog slikarstva, murala i mozaika, ostvaruje posebno slikarsko delo.

Izložba LENTA u Galeriji Prohibicija u Savamali biće otvorena za publiku do 27. februara 2015. godine.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.