Kako zvuči tišina – izložba crteža Aleksandra Mitrovića u SKC-u

Aleksandar Mitrović, Sound of Silence, SKC, Srećna galerija, od 16. januara 2019. Otvaranje izložbe u 19 časova

Isključivo se bavim crtežom i negujem crtež više od deset godina. Tako da bih voleo da crtež predstavim kao likovni izraz. Radim kombinaciju tehnika – olovka, ugljen, akvarel, lavirani tuš.” – ovako o sebi govori Aleksandar Mitrović, slikar, koji je u Užicu završio Umetničku školu, smer konzervacije i restauracije, a 2012. diplomirao slikarstvo na FLU u Beogradu, u klasi profesora Velizara Krstića. Trenutno je doktorand slikarstva istom fakultetu.

Aleksandar Mitrović, slikar

Aleksandar Mitrović, slikar

Aleksandar Mitrović je izagao u Arilju, Užicu, Petrovcu na Mlavi, Beogradu, Evori (Portugalija), Parizu (Francuska). Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, kao i dve stipendije za izuzetno nadarene studente Srbije.

Izložba “Sound of Silence”, za koju je naziv autor “pozajmio” iz čuvene pesme Sajmona i Garfankela (Simon and Garfunkel – The Sound of Silence) predstavlja nam realističke crteže, danas u određenoj meri zapostavljene među umetnicima.  Protagonisti, uglavnom biiklisti, živo se probijaju kroz predele koji su često teški i za hodanje a za vožnju bicikla skoro i nemogući. U njima se upravo krije ta tišina i njen “zvuk”. Život u gradovima, u gužvi, gunguli, među vozilima svih vrsta, u kojima se stalno žuri, gura, pretiče, vozi, pretrčava, trči, u kojima se kasni, promiče naš užurbani život od tačke A do tačke B i nazad. Buka nas lomi, nosi, ulazi u naše živote, tera nas na jurnjavu, umara nas. Zaboravljamo na prirodu i njene zvuke, među kojima je možda najjači upravo taj osećaj tišine, harmonije, mira i slobode.

Mitrovic, Sound of Silence

Aleksandar Mitrović, Sound of Silence, SKC, Srećna galerija, januar 2019.

To nose u sebi junaci ovih slika, optimistični, vedri, mirni i bezbrižni. Oni su okruženi nepoznatim, otežano je kretanje ali oni kao da lebde kroz prostor, kreću se bez zaustavljanja, ne primećujući prepreke. Oni su u skladu sa sobom i sa prirodom. A danas nam je verovatno najpotrebnije da postignemo upravo taj sklad, taj mir. Ovi ljudi na biciklima Aleksandra Mitrovića upravo nas nekako pozivaju da hrabro krenemo napred, ka sebi pa i ka prirodi. I onda će sve biti lakše. I možda upravo zato, ovom izložbom da zakoračimo u ovu novu, 2019. godinu, očekuući da nam bude kao i ova galerija u kojoj se predstavlja autor – Srećna –  i na tom putu boljeg sagledavanja sebe i nalaženja tog divnog zvuka tišine na koji smo zaboravili.

Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.