Izložba “Čuvari grada” Lane Rakanović u Muzeju primenjene umetnosti

Lana Rakanović, Čuvari grada, Spajk

Lana Rakanović, Spajk, ©L.Rakanović

Muzej primenjene umetnosti otvorio je  jesenju sezonu samostalnom izložbom keramičarke Lane Rakanović, koja je svoje radove predstavila na izložbi pod nazivom Čuvari grada. Lana Rakanović je umetnica mlađe generacije i pripada krugu društveno osvešćenih i angažovanih stvaralaca. Čuvari grada su priča o herojima i antiherojima, u kojoj se umetnica bavi temom savremenog grada uz oštru kritiku globalizacije, otuđenja i letargije u društvu.

Koristeći različite stilove i materijale, Lana je stvorila posebne i veoma ekspresivne prostorne instalacije. Likove gradi inspirisana gotičkim stilom u umetnosti i arhitektonskim elementom gargojla (vodoriga). Njeni akteri su nadrealne keramičke skulpture smeštene u savremeni kontekst grada. Negirajući graničnu liniju između keramike, stripa, printa i postamenta Lana Rakanović stvara atmosferu imaginarnog grada i njegove arhitekture. U ovoj pozorišno-scenskoj celini, keramička skulptura je u neraskidivoj vezi sa ambijentom Muzeja primenjene umetnosti.

Lana Rakanović, gargojli

Lana Rakanović, Džo, Izložba Čuvari grada, MPU ©L. Rakanović

Figure su rađene u tehnici kamenine, dekorisane su engobom sivih i smeđih tonova ili glazirane belim i sivim bojama. Svedeni kolorit i mračni tonovi keramike dodatno pojačavaju dramaturšku napetost. Nasuprot bojama keramike, veštački materijali koje umetnica koristi kao ukrase, perje, sunđer i plastika uglavnom su jakih boja. Po izgledu frizure prepoznaje se kojoj od grupa figura pripada: Luchador, Bece, Vodorige, Psychobilly, Čekićem po glavi, The Clash, Life –Hands i Beak.

Istoričarka umetnosti  Ada Vlajić u katalogu izložbe kaže:

“Izložbom Čuvari grada, Lana Rakanović nas navodi da se zapitamo u kakvom okruženju živimo. Veštim uvođenjem srednjevekovnih čuvara-zastrašitelja u savremen kontekst urbane sredine umetnica rasvetljava nit koja spaja uplašenog vernika XIII veka sa stanovnikom modernog grada pokazujući nam da, iako smo u mnogim aspektima kao društvo napredovali, u biti smo ipak isti ljudi.

Fantastična priča o čuvarima gradova, zaštitnicima ljudi, stara je koliko i sam čovek. Iako su se načini zaštite od nepoznatog vekovima menjali, potreba za osećajem sigurnosti ostala je prisutna u ljudima do današnjih dana, a potraga za čuvarima nikada nije prestala, već je samo poprimala drugačije oblike.

Lana Rakanović, MPU

Lana Rakanović na otvaranju izložbe “Čuvari grada” u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, foto ©Veselin Milunović, via MPU

Srednjovekovni čovek plašio se mnogo čega i najpouzdaniju zaštitu pružala je crkva. Za njene čuvare i čuvare vernika u Gotici izabrana su fantastična bića koja bi sa viskoih zidina posmatrala vernike uveravajuči ih da su bezbedni, dok bi istovremeno i sama ulivala strah u kosti građana. Moderan čovek u sebi nosi možda sasvim drugačije strahove, ali su oni svakako prisutni i nikada nisu nestali. Lana nam na originalan i zanimljiv način predstavlja modernog čoveka koji zarobljen vrtlogom grada, visokim zgradama, zaglušujućom bukom nosi u sebi strah od samog grada i njegovih nevidljivih ruku koje povlače konce naših života.

Figure gargojla, srednjevekovnih čuvara gotičkih katedrala poprimaju nešto drugačiji izgled, adaptirane su novom okruženju u kome se nalaze i kome služe. Oni su čuvari novog, modernog grada čiji stanovnici svakodnevno u sebi nose parališući teret straha. Besposleni zbog nepostojanja prave pretnje, čuvari vrlo brzo i sami postaju najveća pretnja građanima. Iz dosade okređu se nasilju i vandalizmu i gotovo neprimetno grad obavijaju dekadencijom. Njihovim noćnim aktivnostima nikada niko ne može svedočiti, dok ruglo grada već sa prvim zracima izlazećeg sunca postaje jasno vidljiva posledica ljudske paranoje…”

Izložba u Muzeju primenjene umetnosti otvorena je 3. oktobra i traje samo do 19. oktobra. Pozivamo sve zainteresovane da iskoriste preostale dane i svakako posete ovu zanimljivu i neobičnu izložbu.

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.