Opsenarski svet Miodraga Tabačkog

Tabacki u SANU

Dokumenti, Miodrag Tabački, Galerija SANU

Piše: Suzana Spasić

Dokumeti – 40 godina pozorišne scenografije i kostimografije

Galerija SANU, Beograd, mart-april 2013.

Iako je stvaralaštvo Miodraga Tabačkog neminovno poznato svakom ljubitelju pozorišta, iako je lista onoga što je do sada stvorio ogromna i skoro nepregledna, iako je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, publika nije često imala prilike da vidi delo Tabačkog predstavljeno na izložbi. Miodrag Tabački puno radi, stvara, putuje od pozorišta do pozorišta, predaje studentima scenografije na FDU, gostuje kao profesor širom sveta, a poslednji put je beogradska publika mogla deo opusa scenografa i kostimografa Tabačkog da vidi 2004. godine u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”. Ta svojevrsna retrospektiva donela je Tabačkom i nagradu za izložbu iz Fonda Ivan Tabaković. Deo te nagrade je upravo otvorena izložba u Galeriji SANU, pod nazivom “Dokumeti – 40 godina pozorišne scenografije i kostimografije”.

Miodrag Tabački, izlozba u Galeriji SANU, © S.Spasić

Miodrag Tabački, izlozba u Galeriji SANU, © S.Spasić

Izložbom se obeležava i 40 godina rada ovog neumornog umetnika, jednog od najkreativnijih i najznačajnijih scenografa i kostimografa na prostoru bivše Jugoslavije. Fotografije scenografija i kostima, skice i crteži prikazuju samo deo ogromnog opusa Miodraga Tabačkog, koji je pre nekoliko godina kao jedini umetnik sa ovih prostora uvršten i u Istoriju scenografije i pozorišne tehnologije Evrope i Amerije i u Svetsku enciklopediju umetnosti spektakla 20. veka.

Tabacki u Galeriji SANU

Tabački, Dokumenti, izuzetna postavka u Galeriji SANU, ©S.Spasic

  I sama postavka ove izložbe je spektakularna. Nepregledni zidovi, geometrijski postavljene fotografije, kolorit, geometrija, simboli, metafore, čudesni prizori, jedinstvena, ponekad skoro nemoguća scenska rešenja, ostavljaju nas bez daha. Tabački donosi moderna i tradicionalna rešenja, ali uvek drugačija, neverovatna i često neočekivana. Izrazito individulan i maštovit, Tabački je svojim stvaralaštvom, pre svega u scenografiji, stvorio poseban odnos prema prostoru, a od scene kao pomoćnog „sredstva” u tumačenju dela stvorio je slikarsko platno po kome slika, kombinuje, stvara iluzije i čitav jedan čudesni svet, koji mi kao posmatrači još dugo pamtimo kao neki prizor iz sopstvenog života, više se ponekada ne sećajući da li je to neki san, predstava ili sam naš život.

Tabacki i Žebeljan

Miodrag Tabački i Isidora Žebeljan, Galerija SANU © S.Spasić

Izložbu u Galeriji SANU, u kojoj prvi put izlaže jedan scenograf, otvorila je akademik Isidora Žebeljan, sa kojom je Tabački u više navrata sarađivao. Ona je u svom obraćanju u prepunoj galeriji naglasila da Miodrag Tabački spada u umetnike koji sa posvećenošću i žarom stvaraju antologijska dela i u najvećim pozorištima sveta isto kao i u malom provincijskom teatru, a da je njegov svet čudesan, vrcav, nepresušan, inteligentan i maštovit. Rekla je da su odlike tog sveta „ vrhunski spoj opsenarskog i inženjerskog, lucidnog i pedantnog ”.

Ne propustite ovu izuzetnu priliku da i sami zavirite u čudesni svet Miodraga Tabačkog, da čaroliju pozorišta za trenutak, sa dolaskom proleća, prenesete i u svakodnevni obični život.

Razgovor sa Miodragom Tabačkim pročitajte ovde

S. Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.