Muzej u gostima – Muzeji Srbije, deset dana i u 2017. godini

 

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Beograd, 30.11. 2016. – Nacionalna manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″ koja obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, održaće se po treći put od 11. do 20. maja 2017. godine u muzejima i srodnim institucijama širom Srbije. 

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, kao nacionalna muzejska inicijativa najveća na teritoriji naše zemlje, u 2017. održaće se treću godinu zaredom. Zajednički nastup muzeja i srodnih institucija u prethodne dve godine učinio je celokupnu muzejsku zajednicu vidljivijom u javnosti i omogućio otvoreniju i bolju saradnju između samih muzeja.

„Tema manifestacije za 2017. godinu „Muzej u gostima“ je upravo posvećen nečemu što muzeji inače rade, ali to nije dovoljno naglašeno. Muzeji iz Beograda, Narodni muzej i drugi, često gostuju svojim izložbama u drugim gradovima Srbije, ali muzeji iz drugih gradova manje učestvuju u programima Beograda ili Novog Sada. Ova tema omogućava nam da se u jednoj sredini, ne samo predstavi institucija iz druge sredine putem izložbe koja gostuje, već da se i muzej i baština jednog podneblja predstavi u drugoj sredini.“ pojasnila je Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu, u ime Osnivačkog odbora Manifestacije. 

Primeri dobre prakse i uspeha  Manifestacije dolaze iz Vrbasa, koji je jedan od dobitnika priznanja Muzej za 10! , Narodnog muzeja u Kraljevu i Novog Sada.

Press centar UNS-a - Konferencija za novinare, najava manifestacije za 2017. godinu

Press centar UNS-a – Konferencija za novinare, najava manifestacije za 2017. godinu

Upravo učešće u nacionalnoj muzejskoj manifestaciji dovelo do toga da se zbirka u Vrbasu poveže sa drugim institucijama u zemlji, ali i da lokalna samouprava prepozna napore, tako da je 2016. Zbirka prerasla u Gradski muzej Vrbas. Tokom manifestacije 2016. Muzej u Vrbasu je okupio oko 40 organizacija i 200 učesnika i time lokalnu zajednicu aktivno poveo i uključio u manifestaciju. – objašanjava Vesna Grgurović, viši kustos Muzeja u Vrbasu.

Muzej u Kraljevu je program uspeo da podigne na nivo grada aktivnostima tokom muzejske manifestacije 2016. godine ali i otvaranjem Legata Olivere Radojković Čolović, koja je Kraljevu ostavila kuću, 120 slika i oko 200 predmeta pokućstva.“ – izjavila je Suzana Novčić, zamenik direktora Narodnog muzeja u Kraljevu.

Koordinator Manifestacije tokom prethodne dve godine, Biljana Đorđević, istakla da je Novi Sad vrlo jedinstveno nastupio na Manifestaciji još prošle godine. Rezultat tog okupljanja jeste potpisan sporazum među novosadskim muzejima i drugim instiucijama zaštite i kulturnog i prirodnog nasleđa o zajedničkom radu, čvršćoj saradnji i zajedničkim nastupima.  Prve godine u Manifestaciji učestvovalo 67 muzeja i srodnih ustanova iz 39 gradova, a ove godine čak 80  iz 50 gradova. Ona je izrazila i uverenje da će u narednim godinama Manifestacija obuhvatiti kompletnu muzejsku zajednicu, a pod njenim okrljem i druge srodne institucije u Srbiji i predstavila novog koordinatora Manifestacije Anitu Radeta.

Konferenciju za novinare mmožete pogledati na youtube kanalu PRESS CENTRA UNS-a, medijskog partnera manifestacije:

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.