Ceo Vrbas u muzeju

Gradski muzej Vrbas

Gradski muzej Vrbas

U Vrbasu promovisani vodič i katalog stalne postavke Gradskog muzeja.

U okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od deset do deset“, u Gradskom muzeju Vrbas, u sali prepunoj publike,  održana je promocija stalne postavke i vodiča.

Muzejska savetnica Marija Jovanović iz Novog Sada, podsetila je na istorijat vrbaskog Muzeja. Ona je napomenula da je prve podatke o arheološkim istraživanjima iz 1902. godine na lokalitetima Klisa, Čarnok, Šuvakov salaš, ostavio Đula Kiš, iz Istorijskog društva Bač. Najraniji zapis u kome se nagoveštava i početak muzejske istorije u Vrbasu dolazi od Fridriha Loca, koji je u svojoj knjizi opisalo Muzejsku zbirku otvorenu u Novom Vrbasu 1935. godine.

Zavičajna zbirka Vrbasa osnovana je 1969. godine. Od 2015. godine, Vrbas ima Gradski muzej u sastavu Kulturnog centra. Stalna postavka vrbaskog Muzeja posetiocima daje priliku da kao u vremeplovu prođu kroz period dug osam milenijuma i da na tom putovanju upozna različite kulture i kultlurne prilike koje nose duh svog doba.

Gradski muzej Vrbas, tribina

Gradski muzej Vrbas, tribina, Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Recenzent kataloga koji je promovisan u uzeju, dr Dragan Bulatović, stručnjak za muzeologiju, istakao je da je Vrbas pokazao koliko je muzej važan, jer je muzej rastao zajedno sa gradom i izrastao u veliku i vrednu kulturnu znamenitost.

Gradski muzej Vrbas učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ bogatim programom u kome centralno mesto ima izložba „Za koji život treba da se rodim“ posvećena obeležavanju 55 godina rokenrola u Vrbasu, a koja je izavala gromno interesovanje posetilaca. Izložbu prate i brojni programi – koncerti, tribine, kao i programi za najmlađu publiku, pa se stiče utisak da je čitav Vrbas ovih dana uzeo učešća u nacionalnoj muzejskoj manifestaciji.

S.S.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.