Oniks, mamut i stene u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

U Pokrajnskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu danas je otvorena izložba “Umetnička dela u oniksu” čiji je autor porodična radionica „Blagojević“

Rukotvorine od oniksa će biti predstavljenе od 18. do 20. Maja 2017. (od 10 – 22 časa). Oniks je kamen poznat vekovima, а pripada grupi karbonatnih sedimentnih stena. Naziv oniks ima nekoliko tumačenja. Asirska reč oniks znači prsten, a na grčkom nokat ili kandža,  te se smatra da je takav naziv i kamen poneo zbog svoje neprozirnosti.

Porodična radionica „“Blagojević“ izrađuje godišnje oko 500 svojevrsnih umetničkih dela od poliranog oniksa. Od uložaka za kandila, preko svećnjaka, abažura za lampe, pepelјara, čaša, flaša i drugih upotrebnih predmeta. Po izradi uložaka za kandila jedinstveni su u celoj bivšoj Jugoslaviji. Do sada su ih po preporuci radili za manastire na Kosovu i Metohiji, za Dečane, Pećku patrijaršiju i Duboki Potok. Za svoje radove dobili su i priznanje od Fakultet primenjene umetnosti, a izlažu ih na sajmovima u zemlјi i inostranstvu.

Posetioci muzejske manifestacije u Pokrajinskom zavou za zaštitu prirode u Novom Sadu moći će da vide stalnu prirodnjačku postavku,e u kojoj se prikazuje bogatstvo biološke i geološke raznovrsnosti naše zemlјe. Prirodnjačkom izložbom dominira lobanja sa klјovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius), izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja se odlikuje veličinom, te se na osnovu toga smatra se da je jedinstven primerak ne samo na teritoriji naše zamlјe već i u Evropi. Prirodnjačka postavka u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvara vrata svim zainteresovanima da bolјe upoznaju vrednosti, karakteristike, kao i aktivnosti u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

Stene

Stene

Osim stalne postavke, Zavod je pripremio izložbu fotografija „STENE – SKRIVENE BOJE I OBLICI“. Autor izložbe Darko Timotić izabrao  je najzanimljivije primerke stena i minerala, i uz pomoć fotoaparata prikazao lepotu koja je skrivena od oka običnog posmatrača. Odabrane fotografije pobuđuju maštu i navode na razmišlјanje o nastanku stena i minerala i njihovom značenju. Na fotografijama su pokazani primerci poludragog i dragog kamena iz celog sveta sa posebnim akcentom na primerke sa lokaliteta u Srbiji. Jedan od najpoznatijih lokaliteta je „Kozije brdo“ koji se nalazi u granicama NP „Fruška gora“. Izložbom se publici prikazuje geodiverzitet sa umetničke tačke gledišta.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.