Ovakav život – raspolućena zver, nova knjiga Mirjane Kovačević

Mirjana Kovačević, Ovakav život, Interpress, Beograd, 2015.

Mirjana Kovačević, Ovakav život, Interpress, Beograd, 2015.

Mirjana Kovačević, Ovakav život, Interpress, Beograd, 2015.

Ni manje ni više, već osma zbirka pesama Mirjane Kovačević objavljena je u ediciji “Dugine staze” IK Interpress iz Beograda. U današnje vreme, poetske knjige koje su za izdavače “nepotrebni trošak” a u moru bestseler izdanja i nevidljive u knjižarama, prava je hrabrost ne samo objaviti, već i pisati poeziju. I ona čuvena Miljkovićeva rečenica da će poeziju svi pisati, kao da je u današnje doba brzine i lake literature postala pesnička kletva. S jedne strane, postalo je nekako dostupno i u samofinansiranim uslovima po pesnika, ako skrpi neku crkavicu, i lako da svoju poeziju smesti u korice. Sa druge strane, postalo je teže nego ikad da te pesme neko primeti, da obrati pažnju, da o njima možda negde napiše koju reč ili ih predstavi na nekoj strani književnog magazina. O tome da se od književnosti u Srbiji ne može živeti a od poezije pogotovo, da ne govorimo.

Jednom prilikom, Mirjanu Kovačević, koja piše i prozu i objavljuje je povremeno, upitala sam zašto se “ne mane poezije” i ostane samo u prozi. I dobih odgovor koji mi je sve kazao: “Zato što sam to ja i zato što moram. Ne mogu drugačije.”

To je ta istrajnost današnjeg živog u društvu mrtvih pesnika. Jer mora da piše. Jer ga unutrašnji glas navodi da zabeleži. Mirjanin unutrašnji dijalog sa sobom, sa Bogom, sa drugima oko sebe, dovoljno je tih da postane poezija i dovoljno glasan da bude uzvik, zapitanost, tuga, ljubav, samoća, čežnja, čekanje, strah. I sve to čini “Ovakav život” – konstatovan uz ispijanje espresa, u zubarskoj stolici, uz posmatranje ptica i odsjaje sunca…. “Ovakav život” koji kako pesnikinja kaže: “ne bi niko zaželeo iako ga prihvataju mnogi”.

Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.