Pedro Almodovar dobitnik nagrade za doprinos svetskom filmu

 

Pedro Almodovar, foto: Zona Retiro, via Flickr

Pedro Almodovar, foto: Zona Retiro, via Flickr

Slavni reditelj Pedro Almodovar dobitnik je nagrade Evropske filmske akademije za doprinos svetskom filmu.

 

Almodovaru je nagrada dodeljena za njegov “izuzetan rad”, a u saopštenju Evropske filmske akademije navodi se da su filmovi Pedra Almodovara “odigrali važnu ulogu u oblikovanju načina kako vidimo ne samo Španiju već i evropsku kinematografiju.”

Almodovar je izjavio da je veoma zahvalan i da je od samog osnivanja Evropska filmska akademija veoma darežljiva prema njemu i njegovim saradnicima.

Akademija podseća i da je Almodovarovi rani filmovi bili “svedoci nove španske demokratije”. On je osvojio gotovo sva priznanja u oblasti filma. Već od  prvih kratkih filmova snimljenih “osmicom” do prvog igranog filma  “Pepe, Luci, Born” koji je snimio je 1980. bez budžeta i sa saradnicima bez iskustva, Almodovar je izgradio poseban pristup filmu. Samo šest godina kasnije osnovao je i svoju produkcijsku kuću. Prvi veliki uspeh doneo mu je film “Žene na ivici nervnog sloma” iz 1988. godine, za koji je dobio nagradu za najboljeg mladog autora. Nakon toga ređali su se uspesi, filmska ostvarenja koja se pamte – Kika, Sve o mojoj majci, Pričaj sa njom, Vrati se, koža u kojoj živim…

Pedro Almodovar će nagradu dobiti na dvadeset šestoj dodeli Evropskih filmskih nagrada, koja se ove godine održava 12. decembra u Berlinu.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.