Predstavljamo MELODE: Tatjana B. Gostiljac

Hor Melodi (naziv potiče od grčke reči melod, melodos – pojac) sa nekolicinom prijatelja osnovala je 1991. godine Divna Ljubojević, dirigent i interpretator pravoslavne muzike.  U svom skoro tri decenije dugom delovanju, hor MELODI je sa Divnom (Divna & Melodi) održao preko 700 koncerata, širom planete Zemlje. Muzici pravoslavnog Istoka ovaj hor udahnuo je novi život. MELODI su posebni gosti Avant art magazina u temi Pravoslavna muzika. Poželeli smo da ih predstavimo i pojedinačno, jer svako od njih udenuo je deo svoje duše u jedan saživot koji se zove MELODI i dao mu posebnu notu, čineći jedinstvenu harmonijsku zajednicu. Ovom prilikom predstavljamo one članove hora koji su tokom decembra 2019. učestvovali u koncertnoj sezoni “Vitlejemska zvezda”. 

 

Tatjana B. Gostiljac, foto: Vojkan Gostiljac

TATJANA B. GOSTILJAC, alt – predsednik Hora Melodi

Divnu sam upoznala u septembru 1991. godine kada sam došla na audiciju u Prvo beogradsko pevačko društvo. Pozvao me je da pevam moj najbolji prijatelj Marko Jobst, arhitekta, koji je tada već pevao sa Divnom. Na audiciji sam dobila note, počela odmah da pevam i tako je to trajalo nepune dve nedelje, pošto je ubrzo Divna prestala da diriguje Prvim beogradskim pevačkim društvom.

Tada sam bila na drugoj godina studija, zatrpana u knjigama i zakonima, na Pravnom fakultetu i nisam bila mnogo uzbuđena što se više ne peva, jer me je čekala gomila obaveza i ispita. Onda me je, početkom 1992. godine ponovo pozvao Marko i rekao mi da Divna opet okuplja hor, da se peva u Manastiru Vavedenje na Senjaku i da je hor dobio blagoslov igumanije Agnije. U septembru 1992. održana je i osnivačka skupština, Melodi su registrovani kao građansko društvo, kao Hor i studio za duhovnu muziku Melodi. Tako da sam ja praktično od početka tu.

Vi ste i danas neko ko je nadležan za sve administrativne stvari, a i predsednik ste Hora Melodi?

Sve administrativne formalne stvari, svi ugovori, dogovori, finansije, sve to nešto „dosadno“ čime malo ko, a naročito umetnici ne vole da se bave, praktično ide preko mene godinama. Pre mene je predsednik hora bio gospodin Vukadin Cvetanović, pa zatim gospođa Milka Bosnić. Vukadin Cvetanović više nije živ, a gospođa Milka nas redovno prati, dolazi na sve naše koncerte i slave. Zamenila sam gospođu Milku 1995. godine, jer ona zbog svojih privatnih obaveza više nije mogla da nosi tu funkciju i obaveze predsednika hora i tako je do danas.

Divna & Melodi na nastupu u Sankt Peterburgu (na fotografiji sa članovima hora i Natalija Orlova, organizator koncerata) – foto arhiva “Melodi”

Šta Vam znače Melodi?

Melode ne mogu da odvojim od svoje svakodnevice i svog života. Kao što je moja porodica deo mene tako su i Melodi deo mene – oni su moja proširena porodica. Nekome Gospod daruje mnogo dece, a ja budući da nemam svoju decu, imam Melode. Ne mogu da napravim podelu, to je moja celina, nešto što živim svakog dana.

Često putujete sa Divnom, čak i kada hor ne putuje, vas dve ste zajedno na nastupu?

Da, često putujemo, nekada putujemo svi zajedno, nekada u širem, nekad u užem sastavu, desi se da putujemo i samo nas dve. To pre svega zavisi od toga koji je tip nastupa, zatim od mogućnosti organizatora, jer uopšte nije lako pozvati ansambl od petnaest ljudi da gostuje. To nisu mali troškovi, treba obezbediti prevoz, smeštaj, hranu, sve ostalo… a to jeste velika stavka za organizatore. Mi opet nismo ansambl dovoljno veliki da samo od toga možemo da živimo, svako od nas ima i „redovan“ posao od koga hrani svoju porodicu i plaća račune.

A opet, postoji i odgovornost prema ansamblu – kada vas je ovako malo kao nas, svačiji glas na sceni nedostaje – treba da održite visoko profesionalan nivo izvođenja, kome Divna  kao dirigent teži, da glasom ponesete, ponekad i sami celu deonicu, tako da je ogromna razlika da li pevate sami u deonici, ili pored sebe imate još nekoga na koga možete da se oslonite. Nismo svi muzički obrazovani, ni jednako talentovani, ali smo vremenom, godinama pevajući i sarađujući na sceni, naučili da slušamo jedni druge, da se dopunjujemo i prožimamo, i da se neprestano trudimo da činimo skladnu celinu, sa Divnom kao pokretačem i inspiracijom.

Divna & Melodi na Valaamu, 2015 – na fotografiji: Vojkan Gostiljac, Tatjana B. Gostiljac, Divna Ljubojević, Saša Damjanović i Zoran Tešić, foto: Viktor Čedomirov Ljujić

Tako da – Melodi nisu hobi – Melodi su, za mene, svakodnevni izazov, ravnoteža, hrabrost, iskorak ka novom danu… i još toliko toga…

Vi ste pravnik, radite u struci?

Da, ja sam advokat, ne samo u klasičnom smislu te reči, već sam povezala advokaturu i ljubav prema umetnosti. Pored Meloda, jedan sam od osnivača još jedne kulturne organizacije, koja se zove Mikser i koja takođe ima sijaset pravnih i finansijskih stvari kojima treba upravljati…

I da sve bude još zanimljivije, sa Majom Lalić, koja je arhitekta i osnivač Mikser-a, svojevremeno me je upoznao opet Marko Jobst!

Sa Mikser-om radim dosta stvari, bavim se kulturnim aktivizmom, a sa Melodima pevam, Melodi su moje srce i moja duša. U Mikser-u kažu da su Melodi deo mog identiteta. 🙂

Kako sada radi Mikser?

Mikser je proširio polje delovanja i na teme iz oblasti zaštite životne sredine, rade se edukativni programi, kulturni sadržaji, imamo i dalje Mikser festival, ali više nemamo prostor koji smo vodili od 2013-2017 / Mikser House i to je sve dosta komplikovana situacija u vremenu u kome živimo. Ono što je bitno, jeste da smo svi borci, da se ne predajemo i ne odustajemo. Uverena sam da takav odnos prema životu i poslu, ne može da ostane neprimećen.

Vratimo se na Melode. Kad vas kao hor posmatramo sa strane, vidimo jednu široku i raznoliku porodicu, koja živi jedan zajednički život.

Mi godinama živimo Melodi život, a to je u stvari pravoslavni život. Pravoslavlje u svom načelu ima zajedništvo. Svi smo mi zajedno podelili i prvo rođenje deteta u horu Melodi, i prvo venčanje, i evo ove godine već i prvo unuče i prvo upokojenje naših prijatelja koji su bili članovi hora i naših članova porodice. To te sve čini porodicom. Da ne pominjem koliko smo ručkova, večera, doručaka, slavskih trpeza pojeli zajedno…

Maja Sekulović, Kaća Popović i Tatjana B. Gostiljac – selfi pred nastup

Često nastupate u inostranstvu, nedavno ste se vratili iz Rusije u kojoj ste zaista rado viđeni gosti. A koliko je bilo teško krenuti na put van zemlje, setimo se, Melodi su nastali 1991. kada je počinjao rat, zatim su došle sankcije, pa tek nekako od 2000. godine su se otvorile nove mogućnosti.

Sama činjenica da su Divna i Melodi svoj prvi CD uspeli da objave tek 2000. godine govori dosta o svemu. I taj CD je izašao zahvaljujući pokrovitelju koji je odvojio bespovratno sredstva da se taj CD snimi, umnoži. On ga je kao pokrovitelj darovao prijateljiam kao božićni poklon, a mi smo prvi put dobili muzičko CD izdanje. Pre toga smo imali dve kasete, a pevali smo već devet godina zajedno. Tako smo prihod od prvog izdanja uložili u novo izdanje, pa još jedno novo izdanje, i tako smo u sve to krenuli… Kada imaš proizvod posle devet godina, ti to nekom možeš i da daš, i da pokažeš, i da pustiš. Tada je internet bio tek u povoju, nije bilo tako lako kao danas sa kanalima na kojima se objavljuje muzika, dopreti do ljudi. Trebalo je neko da te preporuči, morao si kod nekoga prosto da odeš i odneseš tonski zapis, pa da imaš sreću da on to poželi da čuje, da obrati pažnju na tebe, pa da mu se dopadne to što radiš… Tako su naša izdanja stigla do francuskog izdavača koji je postao naš izdavač prvo za Evropu, kasnije za svet. To nam je praktično otvorilo vrata van granica Srbije. U početku je bilo jako teško, još uvek su bile vize, čekanja u redovima, molbe da se dobije viza za ovo ili ono. Pa se viza dobije grupno… Imali smo situaciju 1995. godine da smo imali grupnu vizu u mom pasošu, nas desetoro. Pre same pasoške kontrole na aerodromu, mama mi javlja da mi je umro otac.  I šta raditi – ja ne mogu da se vratim i ostavim njima pasoš, jer to je moja lična isprava. Otišli smo zajedno na putovanje, vratili se i svi smo bili na sahrani mog oca. To je upravo i ilustracija toga kako mi živimo zajedno i kako ne možemo da delimo Melode od ostatka naših života. Prošle godine, na Vaskrs, preminuo je moj muž Vojkan Gostiljac, dva dana pred naše putovanje u Petrograd. Hor i Divna su otputovali, ja sam ostala da završim sve neophodno oko sahrane, otputovala sam, pevali smo koncert u Petrogradu, vratili smo se, bila je sahrana i posle dva dana smo pevali koncert u Beogradu. Cela ta Pashalna nedelja 2018. godine nas je povezala kroz smrt, kroz Vaskrsenje, to je nešto što se upiše u čoveka. To je nešto čime se ne trguje, što ne može da se plati.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Predstavljamo MELODE: Tatjana B. Gostiljac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.