Predstavljamo MELODE: Jelena Budisavljević

Hor Melodi (naziv potiče od grčke reči melod, melodos – pojac) sa nekolicinom prijatelja osnovala je 1991. godine Divna Ljubojević, dirigent i interpretator pravoslavne muzike.  U svom skoro tri decenije dugom delovanju, hor MELODI je sa Divnom (Divna & Melodi) održao preko 700 koncerata, širom planete Zemlje. Muzici pravoslavnog Istoka ovaj hor udahnuo je novi život. MELODI su posebni gosti Avant art magazina u temi Pravoslavna muzika. Poželeli smo da ih predstavimo i pojedinačno, jer svako od njih udenuo je deo svoje duše u jedan saživot koji se zove MELODI i dao mu posebnu notu, čineći jedinstvenu harmonijsku zajednicu. Ovom prilikom predstavljamo one članove hora koji su tokom decembra 2019. učestvovali u koncertnoj sezoni “Vitlejemska zvezda”. 

 

 

Jelena Budisaljević, alt, foto: Privatna arhiva

Jelena Budisavljević, alt

Po obrazovanju sam hemičar i radim posao u struci. Sve što ima veze sa eksperimentom i otkrićem novih stvari, predmet je mog interesovanja. U horu Melodi pevam od početka 1998. godine – preko 20 godina sam vezana za ovaj hor, sa kraćim prekidima zbog nove i najodgovornije životne uloge u kojoj sam se našla: majka sam Rastka (8 godina) i Simone (6 godina).

Jednom sam negde pročitala divnu misao – da je melodija na koju prvo odreagujemo, muzika na koju se odmah povežemo – izraz nas samih. Zanimljivo je kako muzika utiče na ono najdublje u čoveku. Zaista je   najuniverzalniji jezik na svetu! Muzika svakog čoveka može da dotakne, podstakne, rasplače, nadahne, preobrazi, bez obzira na jezik, kulturu, istoriju, veru, podneblje kojem pripada. Tu leži velika tajna i snaga muzike.

Kod mene su  ljubav prema prirodnim naukama i ljubav prema muzici došle, rekla bih, očekivano. Kao što hemičar kroz brojne eksperimente pretvara jedne molekule u druge, tako je i muzika jedan veliki eksperiment, samo što u muzici eksperimentišemo sa notama, tonovima, melodijom, ritmom. Ali u svakom slučaju, tragamo i otkrivamo Istinu postojanja.

Crtež Jelenine ćerke Simone – Hor Melodi

Drago mi je što i moja deca odrastaju uz hor Melodi  i muziku koju izvodimo. Mi smo u horu zaista kao jedna velika porodica. Nas prevashodno vezuje ljubav prema muzici i prema horu, a iz toga se spontano razvila i jedna prava zajednica ljudi koje, osim muzike, vezuje i sam život i sve što život svakome od nas donosi. Naša zajednička putovanja i nastupi su posebni događaji za pamćenje. Simona često na crtežima crta i članove hora kao prošireni deo naše porodice.

Divnina ideja da se hor Melodi predstavi javnosti kroz muzičko duhovno  i crkveno nasleđe, od srednjeg veka do naših dana, sa muzičkim nasleđem Vizantije i vizantijskog kulturnog kruga je mnogo više od zvuka. Muzika nema samo ulogu da slušaocu donese uživanje u glasu i tonovima, ona istovremeno, mada često i nesvesno, podučava, vaspitava, izoštrava muzički osećaj, izgrađuje sposobnost da se razaznaje koja muzika nosi u sebi lepotu i smisao, kulturno nasleđe prošlih vremena, od one koja to nije.

Jelena sa decom Rastkom i Simonom i Nikola Aleksandrov, slava Hora Melodi, 14. oktobar

Spomenula bih Arlemm festival, jednu nesvakidašnju kulturno-edukativnu manifestaciju koja ima za cilj da širi i podstiče muzičku kulturu u Srbiji, a namenjena je prvenstveno mladima. Tu se može čuti klasična, duhovna, tradicionalna, džez muzika, u čudesnom ambijentu lepog grada Arilja i okoline. Od ostrva Uski Vir, na obalama divnog Rzava do porte Crkve Svetog Ahilija.

Svake godine, hor Melodi u pratnji dva mala člana – Rastka i Simone,  sa neskrivenim ushićenjem i radošću iščekuju odlazak u Arilje.

Vidimo da su i mnogi vrtići uveli različite muzičke radionice, jer su svesni značaja muzike za razvoj dece, istovremeno su i brana i zaklon od navale ove banalne i nepristojne muzičke scene koja je dominantno prisutna u medijima.

I možda najlepše od svega je činjenica da muzika spaja!

Muzika je neprikidno putovanje u nove svetove, u stara vremena i vekove, u istorijsko nasleđe, u duhovnost, u zanimljivost i lepotu sveta.

Divna & Melodi u manastiru Vavedenje, na Svetog Nikolu 2019. foto: Viktor Čedomirov Ljujić

Zato sam iskreno počastvovana što sam član hora  Melodi uz iskusno vođenje Divne Ljubojević i što svi zajedno doprinosimo negovanju  i očuvanju naših tradicionalnih vrednosti.

U višegodišnjoj saradnji sa Divnom sam mnogo dobila i mnogo naučila. Na profesionalnom planu, ona je zahtevna, ozbiljna, traži posvećenost i maksimum. Privatno, Divna je duhovita, sjajan prijatelj, istraživač, autentična, istinski svoja. Velika mi je čast što sam deo hora i delić u lepoti muzike za dušu koju Divna stvara.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Predstavljamo MELODE: Jelena Budisavljević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.