Znate li šta je ARLEMM?

ARLEMM, foto Džumandži

ARLEMM, foto Džumandži

Znate li šta je ARLEMM?

Ovaj naizgled neobičan naziv krije jedan dragulj među festivalima koji tokom leta preplave Srbiju.

ARLEMM je Arilje, leto, mladost, muzika. Kako je to sve spojeno u jedno? Zahvaljujući organizatorima, koji su pre sedam godina razumeli potrebu da podstiču muzičku kulturu u Srbiji. Želeli su da pruže mogućnost mladima za dalja usavršavanja ali i da podstaknu otkrivanje novih muzičkih talenata i okruženja koje će omogućiti razvoj ovog vida stvaralaštva.

U organizaciji Udruženja MUZIKUS, u junu 2010. godine održana je prva “Ariljska letnja škola mladih muzičara – ARLEMM”, koju su pokrenula četiri vrhunska profesora muzike u saradnji sa Opštinom Arilje, Narodnom bibliotekom i donatorima. POsle prve dve godine Letnje škole za decu, ARLEMM postaje manifestacija šireg značaja u koju bi mogli da se ukljjuče i drugi slojevi stanovništva. Tako je 2012. godine Letnja škola mladih muzičara prerasla u Ariljsku letnju muzičku manifestaciju, koja je obuhvatala pet oblasti muzičkog stvaralaštva (violinu, violu, violončelo, kontrabas i klavir), niz zanimljivih predavanja o instrumentima, javne časove i izložbu na otvorenom u centru Arilja.

ARLEMM, foto Džumandži

ARLEMM, foto Džumandži

Naredne, 2013. godine, inspirisanii sredinom u kojoj se održava manifestacija i blizinom Crkve svetog Ahilija, u saradnji sa Divnom Ljubojević ARLEMM osniva Studio za duhovnu muziku, koji polaznike podučava pravoslavnom duhovnom pojanju. Iste godine je prvi put organizovan i ARLEMM Art festival, koji je stvorio jedinstveni spoj umetnosti i netaknute prirode pored Rzava, jedne od najčistijih reka u Srbiji, a naredne 2014. godine, pokreće se i ARLEMM umetnički karavan, koji povezuje aktivnosti kulturnih centara Zapadne Srbije.

Tako je ARLEMM za šest godina postojanja ostvario 60 radionica, 100 koncerata i oko 2500 individualnih časova i mapirao se ne samo kao muzička-edukativna, već i kao turistička atrakcija Zapadne Srbije.

ARLEMM i ove godine sprema spektakularne dane u Arillju i okolini. Od 17 do 31. jula, Arilje će biti muzičko središte Srbije, gde će se učiti muzika i uživati u prirodi. Manifestaciju će 17. jula svečano otvoriti veliki uzor mladim muzičarima, svetski violinista Stefan Milenković koji će nastupiti sa decom iz Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Ni svečano zatvaranje neće biti ništa manje spektakularno – već tradicionalno – nastupaju Divna Ljubojević i hor Melodi zajedno sa polaznicima Studija za duhovno pevanje.

Poslednja tri dana manifestacije su predviđena za Festival koji se održava na rečnom ostrvu Uski vir na čarobnoj reci Rzav, a ove godine koncerte će održati Miško Plavi, Vasil Hadžimanov, Miroslav Tadić, Vlatko Stefanovski, trubačka princeza Danijela Veselinović i drugi.

Sve informacije o prijavi za letnju školu i drugim aktivnostima tokom manifestacije ARLEMM 2016, možete naći na sajtu ARLEMM-a

Avant art magazin će pratiti ovogodišnji ARLEMM i dati punu podršku inicijativi koja približava i prirodu i muziku i prave vrednosti mladima u Srbiji. Pozivamo vas da posetite ARLEMM, da deo leta kvalitetno provedete u prelepom ambijentu netaknute prirode, istorije i u svetu istinske i kvalitetne muzike.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.