ARLEMM i ovog leta za nezaborav

ARLEMM, dragulj među letnjim festivalima, pada negde između Egzita i Guče ali po svojoj koncepciji je “something completely different”. 

Ovaj spoj leta, mladosti, muzike i umetnosti, ali i istorije i tradicije, u onom pomalo neistraženom delu Srbije koja pamti Nemanjiće, i ovog će leta od Arilja i okoline stvoriti jednu muzičko-umetničku oazu, za sve  ljubitelje prirode i muzike, ali pre svega i za mlade koji će u Arilju pokušati da usavrše svoje otkrivene talente ili da otkriju nove.

ARLEMM iz godine u godinu ostaje dugo u pamćenju onih koji odvoje nekoliko dana ili makar jedno veče i dođu na festival, jer osim letnje škole, ARLEMM posetiocima priređuje sjajne koncerte, nastupe velikih umetnika koji u izuzetnom okruženju, tu kod jedne od najčistijih reka u Srbiji, Rzava, ili pod okriljem ariljske slavne Crkve svetog Ahilija, stvaraju trenutke za nezaborav. Tako ARLEMM pamti nastupe Vlatka Stefanvskog, Stefana Milenkovića, Vasila Hadžimanova, Miroslava Tadića  i mnogih drugih.

Letnja škola, brojne radionice, predavanja, dodatni programi, zatim Arlemm umetnički karavan koji se svake godine seli iz grada u grad, kako bi u vreme festivala stigao u Arilje, a ovih dana je upravo krenuo u ovogodišnju “misiju” iz Zrenjanina, stvaraju jednu novu sliku Zapadne Srbije koja postaje letnja prestonica kulture.

Sve to “začinjeno” je i Studiom za duhovnu muziku koji svakog leta tradicionalno vodi Divna Ljubojević. Ove 2017. godine, Studio za duhovnu muziku održaće se od 16. do 23. jula i otvoren je za pojedince i horove, ali i za dirigente koji žele da usavrše svoja znanja. I sve to još malo “posoljeno” i oduhovljeno i zajedničkim nastupom polaznika Studija i Divne Ljubojević i hora Melodi.

Da napomenemo da će ove godine prvi put biti održana i škola solo pevanja Anete Ilić, redovnog prodesora FMU.

ARLEMM Umetnički karavan

ARLEMM Umetnički karavan

ARLEMM je i ove godine pozvao i vizuelne umetnike da se svojim idejama koje bi realizovali tokom manifestacije pridruže ovoj jedinstvenoj letnjoj svečanosti.

Prijave za sve programe su u toku, a dodatne informacije pronaći ćete na stranici ARLEMM-aNaravno, i Avant art magazin će i ove godine pratiti manifestaciju, a 2016. smo joj posvetili čitav jedan letnji broj.

I kao što je ariljska Crkva svetog Ahilija ne samo simbol varoši već je još od vremena kralja Dragutina  saborno mesto oko koga se varoš stvarala, zahvaljujući ARLEMM-u i njegovim učesnicima, ona je i današnji svedok “svete umetnosti” koja se neguje i stvara, koja oplemenjuje srca i prenosi sliku o onoj Srbiji, koja, verovali i li ne, ipak postoji, stoji i opstaje.

Suzana Spasić

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to ARLEMM i ovog leta za nezaborav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.