“Zagrli muziku” sa Art Link festivalom mladih talenata

artlinkTreći “ArtLink festival mladih talenata” biće održan od 1. do 16. oktobra 2016. godine u Beogradu. Pod obećavajućim motom ZAGRLI MUZIKU ovogodišnji međunarodni „ArtLink festival mladih talenata“ okupiće oko 200 muzičara i ponuditi Beogradu i Srbiji devet vrhunskih koncerata.

Muzičko otvaranje u Kolarčevoj zadužbini donosi Agata Šimčevska (31), poljska violinistkinja sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, kojim će dirigovati mladi slovački dirigent Lukaš Pohunek. Šimčevska je svojevremeno bila dobitnica prve, a potom i nagrade publike kao i zlatne medalje na 13. „Henrik Vijenjavski“, međunarodnom violinskom takmičenju u Poznanu. Debitovala je u čuvenom Vigmor holu što joj je donelo poziv da nastupa sa Londonskim simofnijskim orkestrom. Ipak Šimčevsku pre svega treba uživo čuti 1. oktobra u 20 časova u Kolarcu. I dovoljno je reći da je nastupala pod upravom Kristofa Pendereckog i Seiđi Ozave, sa violinistima Maksimom Vengerovim i Gidonom Kremerom i sa pijanistkinjom Martom Argerič, ali i drugim slavnim muzičarima.

ArtLink festival pruža jedinstvenu priliku da francuskog klarinetistu Rafaela Severa (22) slušamo u triju sa čelistom Vukom Ovaskainenom i pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Sever je sa 14 godina primljen na pariski Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku, gde je pre tri godine magistrirao. Dobitnik je niza značajnih međunarodnih nagrada, među kojim i Prva nagrada i osam specijalnih nagrada na prestižnoj „Međunarodnoj audicijama za mlade koncertne umetnike“ u Njujorku 2013. godine, dok njegov CD sa delima Bramsa osvojio je „Zlatni dijapazon“ za 2015. godinu u Francuskoj. Sever je, takođe, imao prilike da muzicira sa Martom Argerič, Gidonom Kremerom, Borisom Berezovskim i mnogim drugim. Koncert je deo programa Francuska muzička jesen, koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i pod pokroviteljstvom Sosijete Ženerale banke.

Arlink festival će publici predstaviti i svetsku čelističku zvezdu Ištvana Vardaia iz Mađarske, a nezaboravna će svakako biti i kamerata „Janaček“ iz Češke. Tu su i tubisti iz Austrije Manuel Mejer i Jakob Venigvajzer i pijanistkinja Alisa Bešević Buslehner. Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa ArtLink mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo ArtLink – Socijete Ženeral ciklusa za mlade talente. Dakle, uz sjajne soliste, čućemo Simfonijski orkestar RTS-a, potom ArtLink kamerni orkestar i Kamerni ansambl „Ljubica Marić“ koji ove sezone obeležava deset godina postojanja i koji će svojim koncertom zatvoriti festival, uz čeliste Vardaija i Pejčića, 16. oktobra u 20 časova, u sali Beogradske filharmonije.
Deo programa festivala realizuje se u saradnji sa manifestacijom Dani češke kulture u Srbiji.
Pored četiri koncerta zvezda u usponu, tu mislimo na nastupe Šimčevske, Severa, Vardaija sa orkestrom „Ljubica Marić“ i kamerte „Janaček“, preostala četiri biće besplatna, što je prilika da u dobroj muzici uživaju svi kojima ona znači.

Ulaznice za ArtLink festival  su u prodaji na prodajnim mestima Kolarčeve zadužbine i Event tima. Ove godine za ljubitelje klasične muzike pušten je u prodaju ograničen broj paketa ulaznica po promotivnoj ceni od 1000 dinara.

Program ART LINK festivala možete pogledati OVDE

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.