U vreme ono, na ARLEMM-u

Koncert U ONO VREME – na ARLEMM-u 2019 -foto Milan Pajević

Ovogodišnji ARLEMM, ili Ariljske letnje muzičke manifestacije, je jubilarni, deseti po redu.

Od prvog, 2009. do danas, dodavao je razne vidove umetničkog i kulturnog izražavanja šireći svojim interferentnim talasima prostor, od lokalnog, preko regionalnog, evropskog, pa do svetskog. Ove godine je, pre Stefana Milenkovića koji je doputovao iz Čikaga, na otvaranju, pored ansambla Metamorfozis, nastupila grupa Hayden Chisholm Quartet sa Novog Zelanda zajedno sa Bojanom Zulfikarpašićem. Čućemo i Lazara Miletića, violinistu svetskog glasa iz Norveške, a master klas na različitim instrumentima drže poznati muzičari iz Slovenije, Austrije i svakako naših muzičkih škola i akademija, sa znanjima koje su osvajali na najpoznatijim svetskim konzervatorijumima…

U veoma šarolikom i izbalansiranom muzičkom programu, pored likovnih radionica i izložbi, veoma su posećene književne večeri sa veoma zanimljivim temama i uglednim gostima.

Ne bih da sve otkrivam, jer je manifestacija u toku, program je dostupan za svakog na sajtu ARLEMM-a, a ja bih se osvrnuo na sinoćnji koncert Asima Sarvana, Oca Timoteja i grupe Targum u porti crkve Svetog Ahilija, inače zadužbini kralja Dragutina Nemanjića iz 13. veka, koja već više od 700 godina stoji na bregu iznad ušća Rzava u Moravicu, na početku glavne ariljske ulice.

Osnivači ARLEMM-a Milica i Dragutin Mladenović sa arhimandritom Timotejem, igumanoim Vaznesenjskog manastira u Ovčar banji koautorom tekstova i izdavačem albuma U VREME ONO, foto Milan Pajević

ARLEMM u svom muzičkom programu uvek ima večeri duhovne muzike na kojima tradicionalno nastupa planetarno poznata Divna Ljubojević sa horom Melodi, a ove godine će svoj nastup imati i hor “Sоnjа Marinković” iz Novog Sada.

Album U VREME ONO, koji autorski potpisuju svojim tekstovima otac Timotej (poreklom Ariljac) i Asim Sarvan koga svi pamtimo kao frontmena najpoznatije (i najvoljenije) akustične grupe S vremena na vreme, koji je zajedno sa Ljubom Ninkovićem ostavio neizbrisivi trag na pop sceni bivše nam domovine svojim baladama, je prezentovan kao novina u obradi duhovne muzike i, čitajući odzive sa prethodnih, kao i zadovoljstvo mnogobrojne publike sa sinoćnjeg koncerta šestog dana ARLEMM-a 2019, spreman sam da kažem da je izbor rukovodstva ARLEMM-a da promociju ovog albuma uključi u svoj program bio pun pogodak. Ovde moram da budem neskroman i da dodam da je ideja da se Asim Sarvan pozove bila moja, na čemu se ovaj umetnik divnog, božanskog glasa i diskretno zahvalio pevajući na bis dve svoje najpopularnije pesme iz perioda rada sa grupom S vremena na vreme – Živela je na sunčanoj strani ulice i Moj svet.

Album U VREME ONO je plod dugogodišnjeg poznanstva, kako reče Arhimandrit Timotej, koje traje 20 godina, ali rad na tekstovima i muzici poslednjih 10. Pored njega i autora muzike Asima Sarvana, po jedan tekst su potpisali i protođakon Vlado Jaramaz i akademik Matija Bećković sa pesmom „Lažne mi puteve pod noge poturaju“.

Slušajući pažljivo tekstove, ali i uvodno izlaganje oca Timoteja, album je svojevrsna istorija monaštva, od Sinajske gore do Ovčarsko-kablarske klisure i manastira Vaznesenje:

Vreme ono i vreme ovo u stvari su jedno isto vreme. Kad pogledamo jevanđeljske priče i kad pogledamo današnji život nema tu mnogo neke razlike. Jesmo mi danas tehnološki napredniji ako pogledamo. Ali, ako pogledate čoveka kao čoveka ono što piše u jevanđelju i što čitamo i što je napisano pre dve hiljade godina i dan danas je aktuelno”, između ostalog je u svojoj uvodnoj besedi rekao otac Timotej, aktuelni iguman manastira Vaznesenje, koji se potpisuje kao izdavač albuma.

Milan Pajević

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.