Predstavljanje knjige “Atentat 1934” na dan ubistva kralja

atentat-1934-milan-bogojevic~450805Knjiga koja je nedavno izašla iz štampe kod izdavačke kuće EVOLUTA, “Atentat 1934”, koja govori o ubistvu kralja Aleksandra Karađorđevića, biće prvi put predstavljena na dan kada je 1934. godine u Marselju  ubijen srpski kralj. U četvrtak, 9. oktobra u 20 časova, u Topoli, u bioskopskoj sali Kulturnog centra, o knjizi “Atentat 1934” autora Milana Bogojevića, govoriće NKV princ Vladimir Karađorđević, prof. dr Bojan Dimitrijević, istoričar iz Instituta za savremenu istoriju i autor knjige.

Crkveni hor “Oplenac” je za ovu priliku pripremio muzički program koji će sadržati pesme iz Prvog svetskog rata, a odlomke iz knjige čitaće dramski umetnik Ivan Vučković.

Mnoge dileme iz Aleksandrove vladavine su i danas otvorene i tema sporenja naknadnih tumačenja i istoričara i publicista. Međutim, atentat izvršen na njega u Marselju, 9. oktobra 1934. godine relativno je ispitan događaj, zahvaljujući i angažovanju istražnih organa tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Ovaj događaj, kao i profesionalno iskustvo, podstakli su autora Milana Bogojevića da se u godini kada se obeležava osam decenija od tog prelomnog događaja za istoriju prve Jugoslavije pozabavi pojedinim aspektima atentata. Ti aspekti su sastavni deo samog atentata na kralja, ali su možda izmakli posebnoj pažnji javnosti.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.