Prenosi iz Metropoliten opere na Radio Beogradu i u sezoni 2013/2014.

Metopera, Njujork

Metropolitan Opera, foto: Pavle Tišma

Novu opersku sezonu 2012/2014. Metropoliten opera u Njujorku otvara 7. decembra izvođenjem opere Rigoleto Đuzepea Verdija. Glavnu ulogu prvi put tumači Dmitrij Hvorostovski, a kao Đilda debituje Sonja Jončeva. Metju Polencini nastupa u ulozi Vojvode.

Hit predstavom Majkla Mejera, koja je dosta hvaljena u prošloj sezoni, diriguje maestro Pablo Heras Kazado.

Sezona radijskih prenosa na Radio Beogradu upravo počinje ovom hit predstavom, 7. decembra u 18.30 časova. Najavljeno je da će u pauzama biti prenošen i intervju sa glavnim intendantom Metropoliten opere, čuvenim Piterom Gelbom, koji će najaviti sezonu.

James Levine

Džejms Levin, muzički direktor Metropoliten opere

Ovonedeljni prenos realizuju urednica u muzičkoj redakciji Radio Beograda 2, Zorica Premate i spiker Aleksandar Božović. Asistent prenosa je urednica u muzičkoj redakciji Radio Beograda 2, Ana Ćirica. 

Radio Beograd već četvrtu godinu zaredom donosi prenose iz Metropoliten Opere. Do 10. maja 2014. godine svake subote, smenjivaće  se 22 predstave u izvođenju najvećih zvezda operske umetnosti danas. Ovi prenosi obuhvataju matine predstave, koje u Njujorku počinju oko 13, a kod nas oko 19 časova. Direktni radijski prenosi iz Metropolitena su najdugovečniji radijski program u svetu, koji ove godine obeležava 83. sezonu. Ove prenose trenutno preuzima preko 300 radijskih stanica u SAD i 40 nacionalnih servisa širom sveta, među kojima je 27 evropskih kuća.

Pravo emitovanja direktnih prenosa iz Metropolitena imaju samo Nacionalni javni servisi, kao članice Evropske radiodifuzne unije. Radio Beograd je ovo pravo stekao našim povratkom u ovu organizaciju, 2002. godine, a već u maju 2004. godine emitovana je Vagnerova Valkira. 

Nova sezona u Metropoliten operi biće posebna, jer donosi pet opera koje su pod zaštitom, a to su pre svega, dela Bendžamina Britna i Riharda Štrausa. Ovu sezonu obeležiće i povratak legendarnog Džejmsa Livajna, šefa-dirigenta ove kuće, koji se posle dvogodišnjeg odsustva zbog bolesti u ovoj sezoni vraća na scenu. On će dirigovati novom postavkom Verdijevog Falstafa, a i obnovama Mocartove opere Tako čine sve i Bergovog Voceka.  U prvom prenosu iz Metropoliten opere, 7. decembra 2013. godine, u pauzama opere Rigoleto, biće emitovan i odlomak sa klavirske probe opere Falstaf kojom se najavljuje idući prenos, a za slušaoce će govoriti i slavni Džejms Livajn.

Za slušaoce u Srbiji, posebnu draž čini i to da će u ovoj sezoni čak dva pevača iz Srbije nastupati u Njujorku. Posle uspeha u Verdijevom Rigoletu u prethodnoj sezoni, u kojem ga ove sezone menja Dmitri Hvorostovski, Željko Lučić  će se okušati u ulozi Žerara u Đordanovoj operi Andrea Šenije. Pored Lučića, u Metropolitenu ove sezone debituje mladi bariton David Bižić, koji će nastupiti u ulozi Alberta u Masneovom Verteru.

Realizaciju celokupne sezone prenosa iz Metropoliten opere u Srbiji već četvrtu godinu podržava Ambasada SAD u Srbiji. Direktne prenose iz Meta na Drugom i Trećem programu Radio Beograda realizuje tim koji čine urednici Zorica Premate, Ana Ćirica i Marija Vitas sa Radio Beograda 2, te urednici Trećeg programa Radio Beograda Ivana Neimarević, Ksenija Stevanović, Sanja Kunjadić i Svetlana Matović, kao i spiker Aleksandar Božović i Živan Mitrović kao (koordinator Euroradija)

Met opera

Metropolitan opera, Njujork, 1937.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.