Priča o Hekati umetnice Jovane Đorđević

hekata plakatJovana Đorđević, Hekata, Izložba slika i crteža, Galerija SULUJ, Beograd, Terazije 26/II (Palata Anker)

U beogradskoj galeriji SULUJ, na Terazijama u periodu od 25. novembra 2013. godine do 7. decembra 2013. predstaviće se umetnica mlađe generacije Jovana Đorđević, izložbom pod nazivom Hekata.

Autorka izložbe ističe da ciklus Hekata razvija poslednje četiri godine kroz sliku i crtež. “Izolovani kadrovi ženskog tela na samom početku ciklusa omogućavaju predstavljenoj ženi da sačuva svoj identitet, ujedno prisvajajući osobine boginje, po kojoj je čitav ciklus i dobio naziv.”

Priča o Hekati

(tekst iz kataloga izložbe, autorke Ade Vlajić)

Uzbudljiva, zavodljiva, daleka i nedostižna Hekata nežnim pokretima svoga nagog tela poziva nas u svoj svet.

Jovana Đorđević gradi jednu jako kompleksnu priču koju želi da prenese posmatraču. Dok nam pogled klizi sa jednog platna na drugo mi shvatamo da polako postajemo deo jedne intimne priče. Iako nam žena, koju gotovo voajerski posatramo, hrabro i bez imalo stida pokazuje svoje nago telo,  naročito njegove najintimnije delove, mi vrlo brzo postajemo svesni da smo samo prividno deo njenog sveta jer njena prava privatnost za nas još uvek ostaje skrivena. Njena najdublja osećanja kao i misli ne možemo videti niti osetiti jer ona ostaju zaključana u Hekatinim očima koje su zajedno sa njenim licem nedostupne posmatračevom znatiželjnom pogledu. Kombinovanjem tehnika ulja na platnu i crteža, Jovana Đorđević uspeva da prikaže različitost jedne anonimne žene i na taj način podstakne posmatrača da se zapita o kojoj se ženi zapravo radi  i da li je to zaista jedna ista žena.

Hekata-13Konačno, kao posmatraču na dar, umetnica Hekati dodeljuje lik i ona postaje žena u čijim se očima može pročitati emocija, na čijim se usnama može osetiti dah. Umetnica joj je podarila sopstveni lik i na taj način nam poklonilla deo svog života, ispričala deo svoje priče. Ipak, svaka žena može u očima nekadašnje Hekate prepoznati upravo svoje oči i u njima otkriti deliće sopstvenih rasprsnutih emocija i zakopane misli. Nestanakom Hekate pojavljuje se žena koju možemo prepoznati u ljudima koji nas okružuju, ali i u potpunoj samoći i tišini jer ona zapravo predstavlja deo svakoga od nas.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.